Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint tízezren tüntettek Moszkvában és több orosz városban, a rendőrség keményen lépett fel

Ez a cikk több mint 6 éves.

Oroszországban izgalmasan indult a hét: Alekszej Navalnij, az egyik legnépszerűbb orosz ellenzéki politikus anti-korrupciós tüntetést hirdetett az egész országban, de eközben június 12. állami ünnep is, Oroszország napját ünneplik ma az oroszok. Ez már elegendő lenne a felfordulás garantálásához, de Moszkvában ráadásul a tüntetés előre bejelentett helyszínét az utolsó pillanatban másik helyszínre helyezték át a szervezők, így már szabálysértővé vált az esemény. 210 városban hirdettek mára tüntetést, de azok közül csak 102-ben engedélyezték őket hivatalosan.

moszkvatuntetes.jpgFotó: novayagazeta.ru

A helyszínváltozás oka Navalnij szerint az volt, hogy bár a tüntetést engedélyezte a moszkvai önkormányzat, az ezt lebonyolító technikusoknak megtiltották az együttműködést, így a tüntetést színpad, hangosítás és kivetítők nélkül kellett volna megoldani. Ezért az eredetileg egy külvárosi helyszínre meghirdetett esemény átkerült a belvárosi Tverszkaja utcára, ahol abban az időpontban (délután 2-kor, ami magyar idő szerint délután 1) már egy állami ünnepség volt meghirdetve.

Az utolsó pillanatos változást a városi vezetőség már természetesen nem tudta volna jóváhagyni (nyilván nem hagyták volna jóvá amúgy se), hivatalos közleményben értetlenségüket fejezték ki miatta, ugyanakkor viszont állítják, hogy a Tverszkaján tartandó ünnepségen bárki részt vehet, amennyiben nem hoz magával politikai tartalmú plakátot vagy jelvényt.

A moszkvai rendőrség bejelentette, hogy keményen fog reagálni bármilyen szabálysértésre, és figyelmeztettek mindenkit arra, hogy provokációk fordulhatnak elő a mai napon, konkrétan könnygázt bevető maszkos figurák megjelenésére számítanak.

Navalnijt még a tüntetés hivatalos kezdete előtt letartóztatták, amint kilépett a háza ajtaján, szabálysértő tüntetés szervezésének vádjával. Twitterén keresztül felesége üzent a követőinek, hogy ennek ellenére menjenek a Tverszkajára. Szerntpéterváron a tüntetőket körbevették a a rohamosztagosok, a moszkvai hivatalos ünnepséget a Tverszkaján lefújták, a tömeg beszorult a metrókijáratok és az utcát lezáró kordonok közé. Moszkvában 121 letartóztatottról tudósított a rendőrség 2 órakor.

Friss hírek:

18:00

– Navalnijt bíróság elé állították, 30 napos fogvatartásra is ítélhetik.

17:00

– Mindenhol befejeződtek a tüntetések: Szentpéterváron a Palota térről még a Nyevszkij proszpektre vonultak pár százan, de hamarosan szétszéledtek, Moszkvában pedig kisebb csoportokra oszlottak a tüntetők.

– A moszkvai vezetőség szerint kb. 5000 ember vett részt a tüntetésen.

– A legfrissebb információk szerint Szentpéterváron kb. 500 embert tartóztattak le, Moszkvában 600-at (más források szerint 750-et). Többen közülük kiskorúak, és több újságírót is előállítottak.

– Még Velikij Novgorodban és Tulában történtek letartóztatások.

16:00

– Szentpéterváron csak kevesen jutottak el a Téli Palota elé, mert a rendőrség a tömeg nagy részét nem engedte át. Így vonult a tömeg a Palota téren, azt skandálva,  „Putyin Oroszország szégyene!”

15:50

– Moszkvában 400 embert tartóztattak le, több hírforrás is arról ír, hogy különösen durván bántak a tüntetőkkel.

– Moszkvában egy tüntető a Twitterén azt írja, hogy az állami ünnepségre beöltözött előadók védik a tüntetőket a rendőröktől:

– A Mediazona arról tudósít, hogy a rendőrök gumibottal fejbevertek egy 12 éves gyereket.

– Az állami média eddig egy szóval sem tudósított a tüntetésekről.

15:35

– Moszkvában a Puskinszkaja téren a rendőrségnek sikerült nagyjából feloszlatnia a tömeget, kevesen maradtak. Úgy néz ki, akik még ott maradtak, azokat egyenként hozzák ki a tömegből a rendőrök. A tér felett rendőrségi helikopter köröz.

– A Radio Svobodának nyilatkozó fiatalok sajnálkoznak, hogy túl kevesen jöttek el, de fontosnak tartják, hogy a jövőben is kijöjjenek tüntetni.

15:30

– Így verték a rendőrök gumibottal a moszkvai tüntetőket:

– Kalinyingrádban 36 embert tartóztattak le.

– Szentpéterváron a tömeg elhagyja az eddigi helyszínt, kb. 2000 ember vonul át a Téli Palota elé.

– Közben a Kreml előtt rendben zajlik az állami ünnepség. A nap egyik legviccesebb jelenete, ahogy egy ünnepi program hátterében hallatszik, ahogy a tüntetők azt skandálják, „Oroszország Putyin nélkül!”

15:15

– A Puskinszkaján a tüntetők élőláncot alkottak, hogy megakadályozzák a rendőrséget a további letartóztatásokban. 

– Felváltva skandálják, hogy „A mieinket nem hagyjuk!” és hogy „Putyin tolvaj!

15:00

– Moszkvában és Szentpéterváron folytatódnak a letartóztatások, több száz embert állítottak eddig elő. Az egyik moszkvai rendőrségről az a hír érkezett, hogy már nem tudnak több letartóztatottat fogadni, nincs több hely.

– A Tverszkajáról már nagyrészt kiszorította a rendőrség az embereket, a közeli Puskinszkaja téren verődött össze a tömeg.

– Korábban a tömegben könnygázt szórtak, pontos információ még nincs arról, hogy a rendőrség volt-e, vagy a tüntetők.

A Radio Svoboda élőben közvetített

Az ország keleti felében itteni idő szerint már reggel lezajlottak a tüntetések, a legnagyobb Novoszibirszkben volt több mint 5000 résztvevővel. A legtöbb letartóztatott résztvevő Vlagyivosztokban volt, ott 20 tüntetőt tartóztatott le a rendőrség. 

A euronews közvetítése Moszkvából

Korábban március 26-án voltak országszerte antikorrupciós tüntetések, melyek évek óta a legnagyobb kormánykritikus megmozdulások voltak Oroszországban, 97 városban összesen több mint 80 ezer ember vett rajtuk részt. Csak Moszkvában több mint 1000 embert tartóztattak le, akik közül sokan kiskorúak voltak. Hét ember ellen folyik még jelenleg is eljárás hivatalos személy elleni erőszak vádjával, két embert pedig már hosszabb börtönbüntetésre ítéltek. Pedig az akkori tüntetések a beszámolók szerint békések voltak.

Videó a szentpétervári tüntetésről

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

A márciusi tüntetéseket a Navalnij által vezetett Anti-Korrupciós Alap tényfeltáró videója robbantotta ki, melyben az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev mesés vagyonát és annak gyanús eredetét mutatták be részletekbe menően. A videó óriási felháborodást váltott ki, különösen a fiatalabb korosztály körében, akik aztán nagy számban képviseltették magukat a tüntetéseken is.

Ennek ellenére Medvegyev ellen azóta sem indult semmilyen hivatalos eljárás (az Anti-Korrupciós Alap ellen persze igen), viszont a Novaja Gazeta értesülései szerint a mai napot megelőzően 16 városból érkezett olyan jelzés, hogy iskolákban megtorlásokkal fenyegették azokat a diákokat, akik részt akarnának venni bármilyen kormánykritikus megmozduláson. A kormány egyéb csatornákon is próbálja eltéríteni a fiatalságot a tüntetéstől, Szentpéterváron például május végén olyan plakátokkal telt meg a város, melyen az olvasható, hogy „Elhívtak egy tüntetésre? Használd a fejed, ne dőlj be a provokációnak!” Zenén keresztül is próbálnak hatni, az ismert orosz együttes, a Leningrad korábbi énekesnője „Fiatal” című számában üzent a megvezetett ifjúságnak.

És a legszebb eltántorító eszköz: a moszkvai vezetőség bejelentette, hogy a mai tüntetést arcfelismerő technológiával ellátott kamerákkal fogják követni. Csak hogy pontosan tudhassák, kik mertek kiállni Putyinék ellen.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.