Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Munkaerőhiányra panaszkodnak a tűzoltók is

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elvégzett nehéz munka megbecsültségének hiánya és az alacsony bérek miatt egyre több a pályaelhagyó és egyre kevesebb az újonc a tűzoltóság kötelékén belül – írja a Népszava. A lap információi szerint a Dunántúlon 15-20 százalékos a munkaerőhiány, de a kelet-magyarországi megyékben is hasonló arányban hiányoznak az emberek az állományból. A fővárosban ennél kisebb mértékben, de itt is tapasztalható a probléma.

„Ki az a lökött, aki most tűzoltónak megy? Én tizenhét évig voltam állományban, szeretem ezt a hivatást, de már árufeltöltőként is sokkal jobban lehet keresni” – nyilatkozta a Népszavának az Egységes Tűzoltó Szakszervezet (ETSZ) társelnöke, Antalfi Zsolt.

A lap forrásai egybehangzóan állítják, hogy korábban ez a hiány nem jelentett volna óriási gondot, hiszen hatalmas túljelentkezés volt a betöltetlen helyekre, mára viszont megcsappant a jelentkezők száma.

„Tíz éve, amikor felszereltünk, még biztos szakmának számított a tűzoltóé. Amikor másfél éve leszereltem, és elmentem kamionosnak, ebből már szinte semmit nem éreztünk: az úgynevezett „civil” életben elhúztak mellettünk a fizetések, lassan egy szalag mellett álló, frissen betanított munkás a másfélszeresét keresi a miénknek. A túlórát nyögvenyelősen fizetik ki, az eszközeink elavultak, így kell vagyont és életeket mentenünk” – magyarázta egy borsodi pályaelhagyó.

Az okokat a legtöbb megszólaló az alacsony bérekben jelöli meg: egy friss jelentkező nettó 150 ezer forintos havi fizetésre számíthat, egy felsőfokú végzettséget igénylő kezdő hadnagy pedig nettó 250-260 ezer forintot kap a hónap elején.

Ilyen alacsony bérek mellett sok tűzoltó mellékállásban egészíti ki a jövedelmét:

„Ugye 24-48 órában dolgoztunk, ám a két pihenőnap nekem csak papíron létezett, ugyanis napi 8 órában kisteherautóval árut szállítottam zöldségboltokba” – állította Tamás, aki 22 év szolgálat után tavaly szerelt le.

Így tehát nincs lehetőség munkára, regenerálódásra, a nehéz munka, a súlyos felszerelések folyamatos cipelése pedig teljesen elhasználják a dolgozókat.

A Népszava megkérdezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, amely konkrét számokat nem említett, de az állomány létszáma szerinte rendben van:

„A tűzoltó hivatás iránt folyamatosan magas az érdeklődés. Az elmúlt években országos átlagban három-ötszörös túljelentkezés volt a jellemző. A hivatásos állományba kerülés magas szintű fizikai, egészségügyi és pszichológiai feltételeit a jelentkezők jelentős része teljesítette, így a beiskolázásra tervezett létszám feltöltése egyszer sem okozott gondot” – írta az OKF.

Novemberben Pintér Sándor belügyminiszter is hasonlóan nyilatkozott, Vadai Ágnes kérdésére elmondta: a tűzoltóság a feladatai ellátásához elégséges létszámmal rendelkezik.

A tűzoltók azonban már korábban is jelezték, hogy problémák vannak a bérekkel és a létszámokkal. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete januárban elindította saját online nemzeti konzultációját, hogy kiderítse, a magyar lakosság mekkora része vállalna tűzoltóként szolgálatot az alacsony bérek és a nehéz munkakörülmények ellenére, ami egyúttal arról is képet mutat majd, mi várható a következő időszakban az egyébként is rettentően túlhajszolt és munkaerőhiánnyal küszködő tűzoltók utánpótlását illetően.

A szakszervezet szerint egyébként egy jelentős béremelés lenne az elsődleges megoldás, ám az illetékesek májusig egyeztetni sem hajlandóak a kérdésről.

(Mérce/ Népszava)

Címlapkép: MTI/Komka Péter