Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nemzeti konzultációt indítottak a tűzoltók

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az elmúlt évek közvélemény kutatásai azt mutatják, a társadalom szerint a tűzoltó szakma az egyik legnépszerűbb, arról azonban sokan mégsem tudnak, milyen feltételekkel és milyen bérért lehet valaki tűzoltó ma Magyarországon.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete most elindította saját online nemzeti konzultációját, hogy kiderítse, a magyar lakosság mekkora része vállalna tűzoltóként szolgálatot az alacsony bérek és a nehéz munkakörülmények ellenére, ami egyúttal arról is képet mutat majd, mi várható a következő időszakban az egyébként is rettentően túlhajszolt és munkaerőhiánnyal küzködő tűzoltók utánpótlását illetően.

A konzultációban felsorolják, mely jogaikban korlátozzák a tűzoltókat.

Ezek közt szerepel például a külföldre utazásban való korlátozás, de szabadságról vagy családi nyaralásról is berendelhetik őket, beleegyezésük nélkül áthelyezhetik őket másik beosztásba, a heti munkaidejük pedig 40 helyett 48 óra – ellentételezés nélkül –, és még hosszasan folytatódik a sor.

Az első kérdés ezek után így szól:

„Ön jelentkezne ezekkel a feltételekkel hivatásos tűzoltónak?”

A tűzoltó esküben az is szerepel, hogy a tűzoltók életük kockáztatásával is teljesítik szolgálati kötelezettségüket.

„Tudta-e Ön, hogy a tűzoltó esküje alapján az élete kockáztatásával is köteles polgártársai életét, anyagi javait védeni?”

– szól a második kérdés.

A konzultáció emellett kitér a bérezés és a nyugdíjkorhatár problémájára is.

„Egy országos kereskedelmi hálózatnál egy kezdő pénztáros fizetése bruttó 300.000 Ft-tal kezdődik, míg egy kezdő tűzoltó alig 180.000 forintot visz haza. Tudta ön, hogy egy kezdő tűzoltó alig 180.000 forintot visz haza?”

– írják.

Az is nagy problémát jelent, hogy 2011-ben megszűnt a szolgálati nyugdíjrendszer, amely lehetővé tette, hogy a 25 év szolgálati viszonnyal rendelkező, ötvenedik életévüket betöltő vagy a hivatásos szolgálat betöltésére egészségügyileg alkalmatlanná váló tűzoltók érdemeik elismerése mellett nyugdíjba mehessenek.

Így most sok ledolgozott szolgálati év után a hatvanhoz közelítve is munkára kényszerülnek a tűzoltók, akik nagy valószínűséggel nem rendelkeznek már megfelelő fizikummal munkájuk elvégzéséhez.

A tűzoltókat sújtó rendszerszintű problémákról korábban itt és itt írtunk.

Címlapkép: MTI/Komka Péter