Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pintér Sándor szerint semmi gond a rendőrség és a tűzoltóság létszámával

Ez a cikk több mint 5 éves.

Vadai Ágnes DK-s képviselő ma írásban kérdezte meg Pintér Sándor belügyminisztert arról, pontosan mekkora is a létszámhiány a rendőrség és tűzoltóság kötelékeiben.

A miniszter hivatalból mindkét kérdésre ugyanazt az egymondatos választ iratozta át az országgyűléshez:

„Az érintett szervek az eredményes feladatellátásukhoz szükséges létszámmal rendelkeznek.”

Pintér válasza érdemben nem reagált azokra az értesülésekre, amelyek szerint  nagy részben a túlóradíj eltörlése és munkafeltételek elégtelen feltételei miatt a nyár folyamán tömeges leszerelési hullám indulhatott meg a rendőrségen belül.

A tűzoltóknál sem sokkal jobb a helyzet, a túlróadíjat 2019 január elejétől náluk is elvennék, és hiába fordultak a Katasztrófavédelemhez azt kérve, hogy az amúgy is súlyos létszámhiányt ne tetézzék tovább a szabadidő túlórára váltásával.

Korábban, amikor a tűzoltók még az önkormányzatok alá tartoztak, a laktanyák szinte önfenntartó módon működtek, még az eszközöket is maguknak vásárolták. Miután 2012-ben államosították a tűzoltóságot és a Belügyminisztérium illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felügyelete alá került, minden megváltozott. Ma már hatalmi harcok, létszámhiány és megbecsületlenség jellemzi a tűzoltóságot.

A rendőröknél még komolyabbak a problémák, ők elképesztő mennyiségű túlórát halmoznak fel. Az alapszolgálatot, tehát azt, hogy egyáltalán legyen minimum 2 járőrpár kerületenként már eddig is túlórázással oldják meg a kapitányságok, egy-egy rendőrnek emiatt akár 750-1200 túlórája is összegyűlhet.

Salamon Lajosnak a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete  (HTFSZ) elnökének korábbi, augusztusi nyilatkozata sem támasztja alá tehát Pintér Sándor állítását, ő kifejezetten súlyos létszámhiányról számolt be a tűzoltóságnál, amely akár a katasztrófák jövőbeni elhárításának a rovására is mehet.

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán