Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszűnhet a rendőrök túlóradíja, tömeges leszerelés jöhet

Ez a cikk több mint 5 éves.

Először a B1 blog írta meg, később a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Szakszervezetek.hu oldalnak erősítette meg: a kormányzat a rendőrségi túlóradíjak megszüntetését tervezi.

A B1-nek névtelenül nyilatkozó rendőrök arról számoltak be, múlt héten a rendőröknek le kellett jelenteni az alosztályok túlóra számát, majd közölték a kapitányságokkal, hogy le kell felezni a túlórák számát. Ezen a héten pedig arról röppentek fel hírek, hogy nemcsak felezné, de egyenesen megszüntetné a túlóradíjakat a kormány. A blog úgy tudja a készülő, 2019-ben hatályba lépő rendőrségi törvényben szabályoznák ezt.

A Szakszervezetek.hu megkereste Bárdos Juditot, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnökét, aki megerősítette: a jövő év első napjától megszűnik a túlóra pénzbeli megváltása. Bárdos szerint ez komoly problémákat fog okozni a rendőri állományon belül, hiszen így is komoly létszámhiánnyal kell küzdeniük, a túlórapénz megszüntetése és a kafetéria-rendszer eltörlése együttesen tömeges pályaelhagyást eredményezhet.

A probléma más dolgozói szektorokhoz képest súlyosabb, hiszen a rendőrök elképesztő mennyiségű túlórát halmoznak fel. Az alapszolgálatot, tehát azt, hogy egyáltalán legyen minimum 2 járőrpár kerületenként már eddig is túlórázással oldják meg a kapitányságok, egy-egy rendőrnek emiatt akár 750-1200 túlórája is összegyűlhet.

A túlóradíj megszüntetése esetén sokan nem fognak tudni megélni fizetésükből, és tömeges leszerelési hullám indulhat el, ami tovább súlyosbítja a rendőrségen belüli létszámhiányt.

A kormányzat minden adandó alkalommal hangsúlyozza, számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb, ám hogy ezt hogyan akarnák a biztonságot megteremtő dolgozók megbecsülése nélkül elérni, az rejtély.

(nyitókép: MTI / Máthé Zoltán)

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán