Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányhivatalokban hirdetik a sztrájkot az MSZP-sek a köztisztviselők rabszolgatörvénye miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Szocialista Párt arra hívja fel aktivistáit és szimpatizánsait, hogy látogassák meg a földhivatalokat, kormányhivatalokat és járási hivatalokat, hogy az ott dolgozók körében terjesszék a közigazgatási dolgozók tervezett sztrájkját. Ezt hétfő reggel jelentette be Komjáthi Imre, a párt alelnöke, miután pénteken életbe lépett a hivatali dolgozók rabszolgatörvénye.

A közigazgatási dolgozók sztrájkövetelései

Mint arról már pénteken beszámoltunk, egy tavaly őszi fideszes előterjesztés értelmében „kormányzati szolgálati jogviszonyba” kerül a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság, a Magyar Államkincstár, a minisztériumok és háttérintézményeik, a kormányhivatalok és járási hivatalok minden tisztségviselője, de a módosításnak ezt csak a felszíne.

A módosítás értelmében ugyanis a központi hivatali dolgozók szabadnapjainak számát 25-ről 20-ra csökkentik, a további szabadnapok számát már nem a munkában töltött idő, hanem a munkavállalók által betöltött pozíció határozza meg, a pozíciókhoz tartozó címeket pedig elveszik (pl. nem lesz többé közigazgatási tanácsadói cím). Az ebédidejük immáron nem számít bele a munkaidejükbe, kafetériát már nem kapnak,

de ami ezek után mégis a legdurvább: innentől úgy rendelhető el számukra a napi 12 órás munkaidő, hogy a túlórákért nem kapnak fizetséget.

Erre a fejleményre reagált az MSZP alelnöke is, aki szerint a köztisztviselők rabszolgatörvényének bevezetése után már nem elegendőek a szolidaritási nyilatkozatok, hanem konkrét cselekvésre van szükség. Ezért szólította fel a párt aktivistáit, hogy a központi hivatali dolgozók között népszerűsítsék a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) sztrájkköveteléseit.

Komjáthi maga járt elől jó példával és egy fővárosi kormányhivatalban szét is osztotta a sztrájköveteléseket tartalmazó szórólapot, ahogy az alábbi felvételen is látszik:

A szocialista politikus kitért Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő azon kijelentésére is, mely szerint a magyar dolgozók szívesen túlóráznak. Komjáthi szerint Deutsch Tamás személyében színre lépett az új Zsiga Marcell, aki annak idején arról elmélkedett, hogy havi 47 ezer forintból meg lehet élni. Deutsch most úgy osztja az észt, hogy életében egy percet sem túlórázott – mondta el Komjáthi.

Mint korábban írtuk, az MKKSZ március 14-re hirdetett figyelmeztető sztrájkot, amennyiben eredménytelenül záródnak a szakszervezet és a kormányzat közötti sztrájktárgyalások. A dolgozók képviselői bérrendezést, jobb munkakörülményeket (például kevesebb túlórát) és több megbecsülést szeretnének kiharcolni.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke múltheti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bérek rendezésével és a növekvő túlórákkal kapcsolatban teljes a bizonytalanság az államigazgatásban, sokan máris a pályaelhagyáson gondolkodnak.

Címlapkép: MSZP