Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Deutsch Tamás szerint a magyar munkavállalók szívesen és örömmel dolgoznak többet heti 40 óránál

Ez a cikk több mint 5 éves.

„A munkavállalók önként, szívesen dolgoznak heti 40 óránál többet, ez természetes Magyarországon” – ezt mondta az RTL Klub Híradójának kérdésére Deutsch Tamás azzal kapcsolatban, hogy március 1-jétől változtak a köztisztviselőkre vonatkozó szabályok.

Mint arról mi is beszámoltunk,  országos sztrájkot hirdettek a közszféra dolgozóinak szakszervezetei (a  Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete) az önkormányzati köztisztviselők, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak, valamint a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében.

A közszférában év végén tömeges leépítések történtek, melyek során a kormány többek között a megmaradó dolgozók magasabb fizetésének és jobb munkakörülményeinek ígéretével igyekezett megosztani a dolgozókat.

A köztisztviselőknél pedig március elsejétől 25 napról 20-ra csökken az alapszabadság, munkaidejükbe már nem számít bele az ebédszünet fél órája, és ellentételezés nélkül terjeszthető ki a napi munkaidejük 12 órára, vagyis nem fizetik ki a túlóráikat.

A közszféra szakszervezetei tevékeny részesei voltak a rabszolgatörvény-ellenes tiltakozásoknak, ugyanis számukra is elfogadhatatlan a 400 óra túlmunka és a 3 éves munkaidőkeret.

Deutsch Tamás az RTL Klub Híradójának nyilatkozva vasárnap kifejtette, hogy szerinte Magyarországon nem természetes dolog a főnökök részéről a dolgozók kizsákmányolása, kiszolgáltatottságuk kihasználása, és nem általános a főnöki kegyetlenség.

Videó forrása: RTL Klub Híradó

Szerinte a magyar dolgozók önként és örömmel mennek be fél órával korábban munkahelyükre, illetve maradnak ott műszak vége után másfél órával is.

Deutsch szerint a sztrájkot előkészítő szakszervezetek nem is a dolgozók érdekeit tartják szem előtt, hanem valamiért (ezt nem tudjuk, hogyan lehet) inkább az Európai Parlamenti kampányba akarnak beleszólni.

Mint arról mi is beszámoltunk, a magyar dolgozók munkaideje a leghosszabb éves szinten Európában a lengyelek és a románok mellett. A kormány szokásos érvelése a túlóra növelése mellett, hogy erre azért van szükség, hogy a magyar dolgozók több munkával több bért vigyenek haza. Ez egyrészt leginkább ott bukik meg, hogy pont a munkavállalók érdekeit figyelmen kívül hagyó magyar szabályozások miatt, amiket ugye még tovább gyengítene a kormány, kevesebb bért visznek haza a magyar dolgozók.

Másrészt pedig nem korrekt az az érvelés sem, hogy a rabszolgatörvény elfogadása utáni, maximum 400 órás keret európai összehasonlításban nem magas, hiszen ezt a 400 órás keretet az alap ledolgozott órák számához kell hozzáadni, így pedig az jön ki, hogy Magyarországon lehet Európában a legtöbbet dolgoztatni az embereket.

Forrás: RTL Klub Híradó