Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márciusban sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók, ha nem enged a kormány

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint azt kedden már sajtóközleményben már bejelentették, csütörtöki sajtótájékoztatójukon országos sztrájkot hirdettek a közszféra dolgozóinak szakszervezetei (a  Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete) az önkormányzati köztisztviselők, a szociális ágazatban dolgozó közalkalmazottak, valamint a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők érdekében.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke ismertette a részleteket: mint elmondta, a törvényes munkabeszüntetést előkészítették, és bár korábban kérték Orbán Viktort a tárgyalópartnerek kijelölésére, a kormányzat nem hallgatta meg az érdekképviseletek javaslatait.

Így jelen állás szerint – amennyiben a kormány nem enged a szakszervezetek által megfogalmazott követeléseknek – március 14-én csütörtökön sztrájkba lépnek a közszolgálati dolgozók.

A sztrájkkezdeményezést támogatják az ÖSSZEFOGÁS-nak keresztelt szövetség szakszervezetei, azaz: a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezete, őket egy-egy delegált képviselte a sajtótájékoztatón.

Újságírói kérdése Boros Péterné elmondta, összesen mintegy 200 ezer főt érintenek a követelések, de azt nem tudja előre megmondani, hogy a gyakorlatban hányan élnek majd valóban a munkabeszüntetés eszközével.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: nem vették külön számításba azt, hogy március 14-e a nemzeti ünnepet megelőző utolsó munkanap: mint mondta, nem tudják, hogy jó-e ez a sztrájk szempontjából, szerinte egyik nap sem jó sztrájkolni, de hozzátette: a tárgyalás menetét meghatározó határidőszámítás alapján döntöttek a március 14-ei dátum mellett.

Boros Péterné azt is elmondta, a közszféra szakszervezetei tevékeny részesei voltak a rabszolgatörvény-ellenes tiltakozásoknak, ugyanis számukra is elfogadhatatlan számukra a 400 óra túlmunka és a 3 éves munkaidőkeret. Ugyanakkor ezen túlmenően sok más probléma ellen is kénytelenek fellépni a közszolgálati dolgozók, amelyet ágazatonként pontokba is szedtek.

Flaskár Nagy Melinda a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD), nevében ismertette az érdekképviselet 12 pontos sztrájkkövetelését, amelyek itt érhetők el, míg az MKKSZ 10 pontban foglalta össze a kormányzati igazgatásban dolgozó kormánytisztviselők követeléseit, hét pontban pedig az önkormányzati köztisztviselők követeléseit, utóbbiakat Boros Péterné olvasta fel.

A három ágazat követeéseit a szervezetek közösen egyesítettek egy 12 pontos követelési listává, ez a következőképpen néz ki:

1. Azonnali béremelést!
2. Az elvett 5 nap szabadság visszaadását!
3. Kevesebb túlórát, de azokat fizessék ki!
4. A rugalmas munkaidő visszaállítását!
5. Az ebédszünet legyen újra a munkaidő része!
6. A munkaévek és a tapasztalat elismerését!
7. A szakszervezeti jogok visszaadását!
8. A korkedvezményes nyugdíjat!
9. Ne vegyék el a munkát vállaló szakemberek nyugdíját!
10. Szűnjön meg a munkáltatói önkény!
11. Július 1. legyen újra a közigazgatás napja!
12. A Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal felállítását!

A dolgozókat negatívan érintő kormányzati intézkedések, valamint az alacsony bérek miatt ősszel is több alkalommal tiltakoztak a szféra dolgozói, azonban a kormányzat akkor gyakorlatilag semmibe vette követeléseiket.

A dolgozókat negatívan érintő kormányzati intézkedések, valamint az alacsony bérek miatt ősszel is több alkalommal tiltakoztak a szféra dolgozói, azonban a kormányzat akkor gyakorlatilag semmibe vette követeléseiket.

A közszférában év végén tömeges leépítések történtek, melyek során a kormány többek között a megmaradó dolgozók magasabb fizetésének és jobb munkakörülményeinek ígéretével igyekezett megosztani a dolgozókat, azonban úgy tűnik, idén már nem akar tárgyalni ezek jellegéről.

A szakszervezetek csütörtöki sajtótájékoztatója itt tekinthető meg: