Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre valószínűbb az államigazgatás március 14-i sztrájkja

Ez a cikk több mint 5 éves.

Eredménytelen sztrájktárgyalások esetén március 14-én figyelmeztető sztrájkot tartanak a kormányzati, önkormányzati és szociális szférában is. Boros Péterné a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók  Szakszervezetének  (MKKSZ) elnöke mai sajtótájékoztatóján elmondta, a sztrájkelőkészítő-bizottság tárgyalásai a kormányzattal sikertelennek minősíthetőek, ezért hivatalosan levélben is tájékoztatták Gulyás Gergely és Pintér Sándor minisztereket a döntés tényéről.

Boros Péterné elmondta, hogy a bérek rendezésével és a növekvő túlórákkal kapcsolatban teljes a bizonytalanság az államigazgatásban, sokan máris a pályaelhagyáson gondolkodnak. Azt is elmondta, az utóbbi hetek mozgósítási tapasztalatai a szakterületen azonban pozitívak.

Közölte, az állami intézményeknél, önkormányzatoknál a túlterheltség immár elviselhetetlen méreteket öltött, „13. havi munka már van, 13. havi bér még nincs.” A szakszervezeti vezető szerint kifejezetten a bérrendezés mellett a munkakörülmények rendezése és a több megbecsülés is a sztrájkakció céljai.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke mindehhez hozzátette, a bérhelyzetet tekintve a szociális ágazat évtizedek óta a bérhelyzet sereghajtója, „talán csak a mezőgazdasági idénymunkások” keresnek rosszabbul mint ők. Köves szerint a probléma a rendszerszintű, egyetlen eddigi kormányzat sem volt hajlandó érdemben foglalkozni az ágazattal, pedig szerinte minden társadalom egyik legfontosabb tualjdonsága az, hogyan bánnak a leginkább elesettekkel.

Ezzel szemben a szociális munkások bére jelenleg nem éri el a szakmunkás minimálbért „ez pedig felháborító és megalázó!” Ezért sztrájkbizottságban küzdenek tovább a helyzet rendezésért.

Földiák András, az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság ügyvivője kifejezte, a 14-ére meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban jelenleg is folyik a részvételi igényfelmérés, és hamarosan az is kiderül, a munkabeszüntetésben mennyien és hol vehetnek majd részt, ugyanakkor a sztrájktárgyalások is azonnal megkezdődnek. Földiák azt is elmondta, az ő követeléseik kizárólag bérre és bérpótlékra vonatkoznak, ezek jelentős emelését kívánják elérni.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, és az Országos Sztrájkelőkészítő- és Demonstrációs Bizottság (OSZ) ügyvivője kifejezte, a közoktatási szféra a közszolgáktól elkülönülő ágazat, ugyanakkor a több szakszervezeti konförderációt is tömörítő, ágazati sztrájkbizottság vezetőjeként bejelentette, szolidaritásukat fejezi ki a közszolgálati sztrájkkal, szolidaritásuk jeléül pedig kétórás figyelmeztető sztrájkkal csatlakoznak a március 14-i akcióhoz.

Szűcs az OSZ összes tagszervezetét felhívta arra, fejezze ki szolidaritását a közszolgálati-, és szociális szféra sztrájkjával.

Miközben Szűcs szerint a követelések nem az oktatási ágazat követelései, azok őket is érintik, ezért úgy a köz-, mint a versenyszféra szakszervezeteit szolidaritási akciókra hívta fel.

Boros Péterné ezek után bejelentette, március 14-én sztrájknapi sajtótájékoztatóval jelentkeznek majd újra, ahol az addigi fejleményekről is beszámolnak. Sajtókérdésre elmondta, tegnap már kaptak értesítést az Emberi Erőforrások Minisztériumából, amelyben ők azt írták, március 6-án 11 órára a tárca képviselője már várja a sztrájkbizottságot, máshonnan konkrét jelzés még nem kaptak.

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke szoldidaritását fejezi ki a március 14-ére meghirdetett közalkalmazotti sztrájkkal / Fotó: Kiss Soma Ábrahám, Mérce

A Mérce kérdésére Boros Péterné azt is elárulta a sztrájktárgyalások folyamán a lehető legkomolyabban veszik majd a kormány esetleges javaslatait, és ajánlatait is, az egyeztetések pedig szerinte bizonyosan nem lesznek rövidek. Ehhez azt is hozzátette,

komolytalan ajánlatokból természetesen nem kérnek.

Kérdésünkre, hogy folynak-e egyeztetések további szolidaritási akciókról Szűcs Tamás azt felelte, szerinte „természetes lenne”, ha a fontosabb szakszervezetek és szakszervezeti konföderációk szolidaritási akciókkal csatlakoznának. Ugyanakkor saját, oktatási ágazati sztrájkjukról elmondta, azzal kapcsolatban március 14-e után tud majd tájékoztatást adni, amikor szolidaritási sztrájkjuk már lezajlott.

Boros Péterné ehhez azt is hozzátette, az igényfelmérés folyamatos, ők pedig szigorúan ragaszkodnak a sztrájk jelenleg a Munka törvénykönyvében lefektetett törvényi feltételeihez.

A bejelentést a Mérce élőben is közvetítette:

Címlapkép: Mérce