Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

13 ezer ember előtt rajtolt Bernie Sanders kampánya az elnökjelöltségért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mintegy 13 ezer szimpatizáns gyűlt össze szombaton a New York-i Brooklyn College-ben, ahol Bernie Sanders demokrata párti szenátor tartotta meg hivatalos kampánynyitó rendezvényét a 2020-as amerikai elnökválasztáson való jelöltségért.

Vermont állam szenátora, aki demokratikus szocialistának vallja magát, február közepén jelentette be, hogy 2016 után ismét elindul a Demokrata Párt jelöléséért. A bejelentés utáni hat napban Sanders 10 millió dolláros (kb. 2,8 milliárd forint) támogatást sikerült összegyűjtenie közösségi adományokból, és mintegy egymillió önkéntes jelentkezett a kampány segítésére.

A magabiztosan megkezdett kampányt Sanders hivatalosan is elindította beszédével, amelyben – eddigi szokásával ellentétben – sok szót ejtett származásáról, gyermekkori családi körülményeiről.

„Azok a tapasztalataim, amelyeket gyermekként, egy pénzügyi nehézségekkel küszködő családban szereztem, erőteljesen befolyásolták az értékrendemet. Én tudom, hogy honnan jöttem!”

– mondta a szenátor, aki elmondta, hogy zsidó származású apja, aki Lengyelországból menekült a náci barbarizmus elől, úgy érkezett Amerikába, hogy „egy szót sem beszélt angolul” és „egy fillér se volt a zsebében”.

Sanders saját családi körülményeit erős kontrasztba állította beszédében Donald Trump elnökével.

„Nekem nem adott anyu és apu dollármilliókat luxus-felhőkarcolókra, kaszinókra és country-klubokra.”

– jelölte meg a maga és a jelenlegi elnök osztálykülönbségeit.

A jelöltségért induló szenátor támadta Donald Trumpot annak társadalompolitikája miatt is. Beszédében kifejtette, hogy a jelenleg regnáló elnök megpróbálja „megosztani a társadalmat bőrszín, születési hely, nem, vallás és szexuális orientáció alapján”.

„Mi össze fogjuk hozni az embereket – feketéket, fehéreket, latinokat, amerikai őslakosokat, ázsiai amerikaiakat, meleg és heteroszexuális embereket, fiatalokat és időseket, férfiakat és nőket.”

– mondta Sanders, majd hozzátette:

„Meg fogjuk nyerni ezt a választást, mert meg fogjuk alkotni az amerikai politika történetének legerősebb alulról szerveződő szövetségét.”


A kampányindító beszéddel egy időben Donald Trump is épp beszédet tartott egy konzervatív politikai konferencián, ahol támadta az általa „szélsőbaloldalinak” nevezett követeléseket, mint az általános egészségbiztosítás bevezetése (Sanders politikájának egyik sarokköve), illetve a Green New Deal (kb. Zöld Új Megegyezés) politikáját, amit a Sanders-höz közel álló Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselőnő szorgalmaz leginkább, és

amely a gazdasági, társadalmi és környezeti igazságosság szempontjait teszi meg a klímaváltozás elleni küzdelem sarokkövévé.

„Amerika soha nem lesz szocialista ország”

jelentette ki beszédében Trump, amire Sanders szinte azonnal reagált is beszédében:

„A politikai küzdelmünk azokat az elképesztően nagy hatalmú intézményeket veszi célba, amelyek kontroll alatt tartják országunk gazdasági és politikai életét.”

– mondta a vermonti szenátor, majd hozzátette:

„Nekünk van valamink, ami nekik nincs: a nép támogatása.”

A Sanders-kampány pénzbeli támogatóinak száma 360 ezer körüli eddig, ezeknek a támogatóknak 39 százaléka korábban nem támogatta a szenátor jelöltségét, tehát Sanders-nek jelentősen sikerülhetett kibővítenie a társadalmi bázisát.

(Forrás: CNN; The Guardian)