Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy hét alatt egymillió önkéntest és tízmillió dollárt gyűjtött be Bernie Sanders kampánya

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kevesebb mint egy hét alatt egymillió önkéntes jelentkezett Bernie Sanders demokratikus szocialista amerikai szenátor 2020-as elnökválasztást megelőző kampányára. Ugyanez idő alatt közösségi adománygyűjtéssel tízmillió dollárt gyűjtött a szenátor kampánycsapata, mely összeg mellet eltörpül a többi jelölt által összegyűjtött támogatás.

Ezt a cikket a Balra át! blogról vettük át.

A Balra át! egy magyar fiatalok által indított közéleti blog, mely elkötelezett az igazságosság, egyenlőség és a szociáldemokrata értékek mellett.

A blogot itt éritek el, de Facebook oldala is van, itt.

Bernie Sanders, az USA Vermont államának szenátora február 19-én, kedden jelentette be, hogy jövőre ismét elindul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért a párt előválasztásán. A kampánycsapat által közreadott információk szerint a bejelentés utáni hatodik napon a választók által felajánlott támogatásból elérték a 10 millió dolláros (2,8 milliárd forintos) összeget. Az adományok mögött közel 360.000 támogató állt, akiknek 39%-a korábban még nem támogatta Sanderst.

Az új szimpatizánsok magas száma pedig elsősorban arra enged következtetni, hogy a szenátornak sikerült drasztikusan kiterjeszteni országos hálózatát.

Nem meglepetés, hogy Sanders, aki 2016-ban 230 millió dollárt tudott összegyűjteni kampányára, ismét sikeres a támogatók körében. Előnyének mértéke azonban megdöbbentő: az amerikai politikában indikátornak számít a kampány első napján összegyűjtött adományok összege (mely Sandersnek 5,9 millió volt), ebben messze maga mögé utasítja riválisait. A mérsékelt szociáldemokrata Elisabeth Warrennél hússzor többet gyűjtött, a liberális Kamala Harrisnél pedig négyszer többet: ezzel az eredménnyel messze az első helyre pozicionálta magát a demokraták közötti versenyben.

A független demokrata stratéga, Craig Varoga a megdöbbentően jó eredményről azt mondta:

„Úgy gondolom, hogy a Sanders által összegyűjtött hatalmas összeg sokakat elrettenthet attól, hogy egyáltalán elinduljanak az elnökjelöltségért”

Az adományozók közül 48 ezren állították be, hogy havonta küldenek ezentúl támogatást Sanders kampányára, ami a további támogatók nélkül is havi egymillió dollárnál nagyobb összeget fog eredményezni. A legerősebb fegyvertény azonban mégsem ez. Korábban a demokraták között elterjedt vélemény volt, hogy a szenátor mögött egy kicsi, de nagyon hűséges tábor van: most kiderült, hogy ez a feltételezés teljesen alaptalan volt.

A tény ugyanis, hogy a támogatók közel fele új szimpatizáns, egyértelművé teszi, hogy Sanders az elmúlt három évben sikeresen bővítette ki 2016-os táborát és új szavazók tömegeit tudhatja maga mögött, ezzel megnövelve az esélyeit arra, hogy jövőre ő legyen Donald Trump kihívója.

(via The New York Times)