Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie bejelentette: újra elindul az Egyesült Államok elnökségéért

Ez a cikk több mint 5 éves.

Támogatóinak írt emailben, majd egy vermonti rádiócsatornán és Twitteren is bejelentette Bernie Sanders szenátor, hogy 2020-ban újra elindul az Egyesült Államok elnöki székéért, illetve a Demokrata Párt elnökjelöltségéért.

A 2016-os közös kampányunk egy politikai forradalmat indított el, itt az ideje, hogy beteljesítsük ezt a forradalmat, és gyakorlatba ültessük azt az elképzelést, amelyért harcoltunk – írta a 77 éves vermonti szenátor.

Sanders 2016-os kampánya radikális átalakításokat indított el az amerikai politikában. A magát demokratikus szocialistának nevező politikus akkor Hillary Clintonnal mérkőzött meg a demokraták elnökjelöltségéért – az előzetes elvárásokkal ellentétben erősen megszorongatta a pártelit kiválasztottjának számító Clintont, kb. 13 millió szavazatot, az előválasztási voksok kb 40 százalékát szerezve meg.

Az azóta eltelt időben Sanders egy teljes politikai mozgalmat indított el, amely olyan népszerű intézkedéseket hozott az amerikai politika központjában, mint az ingyenes, mindenki számára elérhető állami egészségügy, a 15 dolláros minimális órabér, ingyenes állami felsőoktatás, valamint a klímaváltozás elleni újfajta harc.

Sanders a kezdetek óta ostorozza a nagyvállalati kampányadományoknak kiszolgáltatott politikai elitet, saját kampányainak jelentős részét állampolgári kisadományokra alapozza. 2016-ban 230 millió dollárt gyűjtött össze többnyire kisadományokból.

Bernie mozgalma mára fiatal, karakteresen baloldali politikusok új generációját termelte ki, olyan húzónevekkel, mint Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő, aki nemrégiben mutatta be a klímaváltozás elleni harc megújítására vonatkozó terveit.

A mozgalom a Demokrata Párt fősodrát is jelentősen balra húzta, a demokratikus szocialisták javaslatait mára a legtöbb vezető demokrata politikus magáévá tette – a javaslatok egyébként az amerikai társadalom 60-70 százalékának támogatását is élvezik.

Sanders nem az első politikus, aki bejelentette, elindul az elnökségért: a 4 évvel ezelőttihez képest a demokrata mezőny sokkal zsúfoltabb. A mai napig már 12 demokrata jelentette be indulását, köztük olyan nagy nevekkel, mint a szintén balszárnyhoz tartozó Elizabeth Warren (róla nemrégiben közöltünk portrét), illetve olyan nagynevű centristák, mint Kamala Harris, Cory Booker, Amy Klobuchar és Kirsten Gillibrand szenátorok (a teljes listát itt találjátok).

Az eddigi bejelentkezők közül kétségtelenül Sanders rendelkezik a legnagyobb ismertséggel és támogatással, a felmérések szerint jelenleg egyedül Joe Bident, Obama alelnökét támogatná több amerikai – de Biden indulása még nem biztos.

Amerikai elemzők úgy számolnak, hogy a már most nagyon magas számú induló a 2016-osnál kiszámíthatatlanabbá teheti a demokrata előválasztást. A FiveThirtyEight vezető elemzője szerint a múltban hasonlóan népes mezőny esetén a pártelit kiválasztott jelöltje általában alulmaradt, és a pártelitnek nem kedves politikusok kapták meg a demokrata elnökjelöltséget. Ez persze nem jelenti sima menetet Bernie számára, mindenesetre az előző megmérettetéshez képest sokkal nagyobb esélyekkel indul.

(Mérce / Guardian)