Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Holnap eldőlhet az Akadémia sorsa, már 19 magyar egyetem oktatói tiltakoznak az MTA ellehetetlenítése miatt

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Mi, egyetemi diákok, oktatók, kutatók és a tudást és tanulást nagyra tartó állampolgárok, magyarországi egyetemek, intézetek, karok, tanszékek és laborok elrettenve és kétségbeesve látjuk a Magyar Tudományos Akadémia intézeteinek anyagi eszközökön keresztül történő ellehetetlenítését.”

Így kezdődik az a nyílt levél, amelyet már 1600 ember, köztük 19 magyarországi egyetem oktatói írtak alá, és amelynek célja, hogy az egyetemi közösség is ki tudja fejezni szolidaritását és véleményét az MTA ellehetetlenítésével kapcsolatban.

Az aláírások közt többek közt szerepel az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem jó néhány tanszékvezetője, egyetemi tanára, docense és adjunktusa, illetve MTA-tagok is. A nyílt levelet továbbá aláírta még számos egyetemi hallgató, orvos, pedagógus, mérnök, informatikus, jogász, közgazdász, művész, könyvtáros és szociológus, és magyar származású, de külföldi egyetemeken és kutató intézetekben dolgozó kutatók, egyetemi tanárok. 

Többek közt így érvelnek az MTA ellehetetlenítése ellen:

„Amennyiben Magyarország Kormánya bármilyen jelentőséget tulajdonít a magas tudományos és kutatási teljesítménynek, mert érti, hogy a technológia korszakában a szellemi javak termeléséé a jövő, azonnali hatállyal állítsa meg a központosított állami tudomány kiépítését, mert a hozzá nem értő politikusok által létrehozott szellemi korlátok sehol sem vezettek értékelhető szellemi teljesítményekhez – és Magyarországon sem fognak. A tudomány ideológiától és államhatalmi akarattól független működése nem csak a tudósok, de az általuk felhalmozott szellemi értékek itthon tartásának is minimális feltétele. A hatékonyság Palkovics miniszter úr által javasolt növelése álságos és átlátszó érv, amikor első gyakorlati lépésként a nemzetközi szakértők bevonásával, tisztán teljesítményi alapon odaítélt MTA pályázati és kutatási pénzeket is befagyasztotta.”

A teljes nyílt levél itt olvasható, illetve még mindig lehet csatlakozni hozzá, és fontos, hogy bárki számára nyitott, nemcsak egyetemen dolgozók aláírását várják.

Eközben pedig folyamatosan gyűlnek az Akadémiai Dolgozók Fórumának honlapján a szolidaritási nyilatkozatok is.

És fontos is, hogy minél többen kifejezzék a szolidaritásukat a kormány által megtámadott Akadémia dolgozói és a hazai tudományos élet védelmében: holnap (azaz február 26-án) az MTA Elnöksége ülést tart, amelynek súlyos tétje van.

Ezen a napon kell döntést hozniuk arról, hogy a kutatóintézetek részt vesznek-e a látszatpályázatokban.

Az Elnökség február 12-i döntése értelmében ugyanis az MTA elnöke, Lovász László csak abban az esetben továbbíthatja az elkészült igénybejelentéseket az ITM minisztere részére, ha a miniszter előzetesen írásban kötelezettséget vállalt arra, hogy a 2019. évi központi költségvetési támogatást az intézetek megkapják.

És holnap számol be Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László MTA-elnök a parlament költségvetési bizottságának ülésén a kutatóintézetek költségvetésének, finanszírozási rendszerének átalakítására vonatkozó tervekről.

Hogy mi történik az MTA körül, arról az Akadémiai Dolgozók Fórumának honlapján olvasható egy alapos beszámoló, a Mércén pedig 12 pontban gyűjtöttük össze, mit kell tudni az ügyről.

Címlapkép: Wikipédia