Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letiltják a videózást a képviselőknek a Sándor-palotában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Meglehetősen nehéz dolga lesz a jövőben azoknak az országgyűlési képviselőknek, akik esetleg a köztársasági elnök hivatala, a Sándor-palota épületén belülről szeretnének felvételeket készíteni, vagy az épületen belül szabadon mozogni.

A Népszava ugyanis arról adott hírt, hogy a Magyar Közlönyben közzétették az ORFK szigorított Sándor-palotai őrizetére vonatkozó új rendelkezéseket.

Ezek alapján a kép- és hangrögzítésre alkalmas eszközt nem lehet bevinni Áder János hivatalába.

Az épületet biztosító rendőrök ezentúl a beléptetésnél átvizsgálás után elveszik és egy elzárt helyen megőrzik ezeket az eszközöket a megválasztott képviselőktől is. Ezen kívül az épületen belül is megadott útvonalon szabad csak közlekedniük, amely megszabott útvonalon és helyre kísérhetik csak a rendőrök, amennyiben meghívás nélkül érkeznek az épületbe.

A nyilvánvalóan az elmúlt időszakban az MTVA-nál és például az Állami Számvevőszéknél is telefonnal, és spontán megjelenő ellenzéki képviselőkre szabták, hiszen az új szabályozás úgy fogalmaz, a politikus csak:

„képviselői feladataival összefüggésben, a  képviselői igazolványának felmutatása mellett, az  utasításban foglalt feltételekkel léptethető be a  Sándor-palotába. A  képviselő érkezéséről az  őrség haladéktalanul köteles értesíteni a főigazgatót a képviselő fogadása érdekében. A fogadó személy megérkezéséig az őrség gondoskodik arról, hogy a képviselő az erre a célra kijelölt helyen várakozzon”

Ugyanakkor nyilván van olyan helyzet, ilyen volt például, amikor Hadházy Ákos nem vált meg élő videózásra alkalmas telefonjától, hogy rögzíthesse az MTVA-ban vele szemben történt atrocitásokat. A Sándor-palotára vonatkozó szabályozás szerint ilyenkor egyszerűen ki lehet tiltani az képviselőt.

A Sándor-palotánál történt szigorítások azután történtek, hogy januárban nagy nyilvánosságot kapott az, ahogyan az ott jogszerűen tartózkodó ellenzéki képviselőket a biztonsági őrök erőszakkal dobták onnan ki többüket. A lefolyt események után a köztelevízió is szigorított a választott képviselők közintézményeken belüli tartózkodását.

Az országgyűlési képviselőknek, közjogi méltóságoknak a törvényi szabályozások elviekben szélesebb és kiterjedtebb jogokat biztosítanak a közérdekű munkát végző intézményekben, közhivatalokban.

Azonban miután az ellenzéki decemberi és januári akciói nagy nyilvánosságot kaptak, Pintér Sándor rendeletben szigorította például a képviselők beléptetését és tartózkodását a közintézményekben is. Áder János hivatalánál az ORFK most a gyakorlatba is átültette ezeket az irányelveket.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd