Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Demeter Mártát kidobták a Honvédelmi bizottságból

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az ellenzéki képviselők ma kivonultak a parlamentből, hogy „a Fidesz propaganda hétfője” helyett a Suzuki gyárhoz vonuljanak a magyar munkavállalókért, eközben a fideszes döntésgyár dübörög. Nem csupán ellenzéki képviselőket büntettek meg, hanem megfosztották Demeter Márta LMP-s képviselőt Honvédelmi és rendészeti bizottsági tagságától.

Először fordult elő 1990 óta, hogy megválasztott képviselőt megfosztottak bizottsági tagságától.

Az esetre azután került sor, hogy Demeter Márta elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon.

Február 11-én közleményben tudatta az Országgyűlés Hivatala, hogy elbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon Demeter Márta.

Az ilyenkor bevett rendelkezések szerint a hivatal azonnali hatállyal kezdeményezte Demeter alelnöki tagságának felfüggesztését a Honvédelmi- és Rendészeti Bizottságban, amennyiben az Országgyűlés többsége ennek ellenére úgy nem dönt, megtarthatja azt.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke 2018. október 26-án levélben kezdeményezte Demeter nemzetbiztonsági felülvizsgálatát az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál. A házelnök kérését Kósa Lajosnak, a Honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnökének felülvizsgálati kérelme előzte meg, aki október 24-én fordult ez ügyben Kövér Lászlóhoz.

Kósa arra hivatkozott, hogy a Honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként biztosítania kell a testület törvényes működését, ezért kötelessége ezt a lépést megtenni, miután „Demeter Márta harminc évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé”.

Mint arról mi is írtunk, Demeter Márta azzal kapcsolatban intézett kérdést a belügy- illetve a honvédelmi miniszterhez, hogy miként repülhetett a honvédség tulajdonában lévő Airbus-szal a miniszterelnök Flóra nevű lánya. A kormányzat tájékoztatása szerint Demeter összekeverte a szereplőket, valójában egy Cipruson szolgálatot teljesítő tiszt kétéves gyermeke utazott a gépen.

Ezt követően egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította Demeter, hogy azon szállították Maróth Gáspárt. Ebben az esetben Benkő Tibor honvédelmi miniszter azzal válaszolt, hogy a Nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a gépen.