Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kizárhatják Demeter Mártát a honvédelmi bizottságból

Ez a cikk több mint 5 éves.

Újra átvilágítja nemzetbiztonsági szempontból Demeter Mártát az Alkotmányvédelmi Hivatal, az eljárás vége pedig akár az LMP-s képviselő honvédelmi és rendészeti bizottsági tagságának megszüntetése is lehet – írja a kormányközeli Magyar Idők.

A lap szerint Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken levélben kezdeményezte Demeter nemzetbiztonsági felülvizsgálatát az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál. A házelnök kérését Kósa Lajosnak, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnökének felülvizsgálati kérelme előzte meg, aki szerdán fordult ez ügyben Kövér Lászlóhoz.

Kósa arra hivatkozott, hogy a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként biztosítania kell a testület törvényes működését, ezért kötelessége ezt a lépést megtenni, miután „Demeter Márta harminc évig nem nyilvános katonai adatokat tett közzé”.

Mint arról mi is írtunk, Demeter Márta azzal kapcsolatban intézett kérdést a belügy- illetve a honvédelmi miniszterhez, hogy miként repülhetett a honvédség tulajdonában lévő Airbus-szal a miniszterelnök Flóra nevű lánya. A kormányzat tájékoztatása szerint Demeter összekeverte a szereplőket, valójában egy Cipruson szolgálatot teljesítő tiszt kétéves gyermeke utazott a gépen. Ezt követően egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen részt vevő gépről állította Demeter, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. Ebben az esetben Benkő Tibor honvédelmi miniszter azzal válaszolt, hogy a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a gépen.

Amennyiben a polgári elhárítás kockázatot állapít meg a vizsgált személy kapcsán, a házelnök saját hatáskörben kezdeményezheti a bizottsági tag felmentését, amiről az Ország­gyűlés szavaz egyszerű többséggel. Ha pedig a képviselők támogatják a felmentést, úgy a bizottsági tagsága és a viselt posztja azonnal megszűnik. A vizsgálat és a parlamenti szavazás egy hónapot vehet igénybe.

Demeter Márta, az LMP társelnöke lehet az első olyan politikus, akit megfoszthatnak ország­gyűlési bizottsági tagságától,

amennyiben a vizsgálat nemzetbiztonsági kockázatot tár fel, bizottsági tagságától ugyanis még senkit sem fosztottak meg 1990 óta.

Az ellenzéki politikussal szemben a főügyészség is nyomozásba kezdhet, miután személyes adattal való visszaélés vétség gyanúja miatt tett feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF), és annak elbírálása folyamatban van, írja a Magyar Idők.

Demeter korábban azt arról beszélt, közérdekből nyilvános adatokról van szó, ezért hozta nyilvánosságra. Az Országgyűlés szerdai ülésén az üggyel kapcsolatban azt mondta, csak a HM hozott nyilvánosságra adatokat katonákról, „ott tessék kopogtatni”. Egyben érdeklődött, felelősségre vonják-e a volt vezérkari főnököt, a jelenlegi honvédelmi minisztert, amiért a honvedelem.hu oldalon évek óta közölnek névvel és fényképekkel beszámolókat kiküldetésben lévő katonákról.

Majd Demeter az átvilágításának kezdeményezésére rátérve arról kezdett beszélni, hogy Orbán Viktor nincs átvilágítva 28 éve, ám mondatát nem fejezhette be, mert ekkora elnémította a mikrofonját Jakab István fideszes levezető elnök.

(Magyar Idők)