Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Közös akcióval készül az ellenzék a parlament hétfői ülésére

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hétfőn indul a parlament tavaszi ülésszaka, amire a Népszava információi szerint összehangolt akcióval készül az ellenzék: a lapnak több forrása is megerősítette, hogy a DK, a Párbeszéd, az LMP, az MSZP és a Jobbik is része az együttműködésnek.

Mint emlékezetes, tavaly decemberben a rabszolgatörvény és a közigazgatási bíróságok megszavazását az ellenzék képviselői az elnöki pulpitus elfoglalásával és folyamatos sípszóval próbálták megakadályozni, majd miután ennek ellenére is folytatódott az ülés, mindannyian kivonultak a teremből, a tiltakozás pedig az utcán folytatódott. Az obstrukció miatt Kövér László házelnök 38 képviselőt büntetne a tiszteletdíjaik egyhavi (vagy részleges) elvételével, az ellenzéki pártok képviselői viszont előre jelezték: amennyiben az Országgyűlés úgy dönt, hogy az ellenzéki képviselőket megbüntetik, nemzetközi porondra viszik az ügyet.

 

Ellenzéki képviselők próbálják sípokkal megakadályozni a rabszolgatörvény megszavazását 2018. december 12-én. Fotó: LMP / Facebook

A rabszolgatörvény elleni tüntetéshullám után több képviselő is azt mondta, nem folytathatják úgy a parlamenti munkát, mintha mi sem történt volna.

Konkrétumokat természetesen nem árulhattak el a politikusok a hétfői akcióval kapcsolatban, az azonban sejthető, hogy Orbán Viktor is részt vesz az első ülésnapon, így valószínűleg őt is érinti majd az ellenzéki performansz.

Egy képviselő azt mondta a Népszavának, hogy „folyamatosan a házszabály határait feszegető magatartást tanúsítanak majd”, a lap egy másik forrása viszont úgy vélte: „nem lehet mindig tűzben égni, mert akkor egy idő után hiába lángolunk, már nem tűnik fel senkinek”.

Szerinte egyébként az a legnagyobb kihívás az ellenzéki pártok számára, hogy kitalálják, hogyan tudják folyamatosan fenntartani a figyelmet a parlamenti jelenlétük iránt úgy, hogy az közben ne váljon „ingyencirkusszá”.