Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bérmegállapodásig tartó sztrájkba kezdtek a dolgozók a miskolci SEG Automotive gyárban

Ez a cikk több mint 5 éves.

A miskolci Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. gyárában szerda este 6 órától körülbelül 50 dolgozó határozatlan időre beszüntette a munkavégzést – számol be az MTI. A sztrájkot a SEGA munkásait tömörítő Életre Tervezett Munkavállalók Szövetsége hirdette meg azután, hogy beszámolójuk szerint elzárkózott a munkáltató a bérek és juttatások emeléséről való kollektív tárgyalásoktól – a szakszervezet egy héttel korábbi több száz fős figyelmeztető sztrájkja ellenére.

A dolgozók követelései továbbra is:

  • 12,5 százalékos általános alapbér-emelés,
  • havonta 2 ezer forint lojalitási bónusz,
  • a munkába járás 100 százalékos finanszírozása,
  • 15 ezer forintos karácsonyi bónusz,
  • öt év munkaviszony után 15 ezer forint jubileumi jutalom, 15-20 év esetén arányosan emelkedő mértékben,
  • karácsony előtt nettó 30 ezer forint feltöltés a Szép-kártyákra,
  • nőnapi ajándék a női dolgozóknak
  • és garancia családi nap megszervezésére.

Az ÉTMOSz helyi titkára szerint a munkáltatónak sikerült az egyes munkakörökre egyénileg vonatkozó aránytalan ajánlatokkal megosztania a dolgozókat a legutóbbi figyelmeztető sztrájk után, így most sokan visszaléptek a munkabeszüntetéstől. Őri Zoltán az alacsony részvételt (a cég több mint 1600 foglalkoztatottjából csupán félszáz sztrájkolót) azzal is magyarázta, hogy a munkáltató jószerivel ellehetetlenítette a sztrájkolni készülőket, „embertelen körülmények” között, földön ülve, raklapokkal körülvéve kénytelenek tiltakozni.

A S.E.G.A. Hungary Kft. kommunikációs vezetője az MTI-nek eljuttatott levelében tagadta, hogy a cég elzárkózott volna a kollektív bértárgyalásoktól. Diószegi Anita szerint valójában több héten át, többször is leültek tárgyalni mind a két érintett szakszervezettel (Vasas, ÉTMOSz), minden alkalommal engedményeket téve és közeledve a követelések felé. Úgy véli, hogy „a munkáltató jelenlegi ajánlata versenyképes, és méltányos juttatási elemeket tartalmaz”.

Diószegi beszámolója szerint a munkavállalóknak már 98%-a elfogadta a munkáltató ajánlatát és aláírta a módosított szerződéseket. Ennek ellenére a sztrájk indulása után egy órával 43 dolgozó csatlakozott a munkabeszüntetéshez, melynek a feltételeit a munkáltató továbbra is biztosítja.

Az ÉtMOSZ alapvetően a Bosch magyarországi gyárainak szakszervezete, de a miskolci üzemet nemrég új, kínai tulajdonos, a Starters, E-Components Generators (SEG) vásárolta meg. A Bosch Elektronika hatvani gyárában a szakszervezet követeléseit a cégvezetés egyébként már elfogadta, így ott az átlagosan évi bruttó 500 ezer forintos cafetéria idén is marad, több szünnap is lesz és biztosítják a lojalitási bónuszt is.

MTI
Címlapkép: ÉTMOSz FB.oldal