Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Többszáz fős figyelmeztető sztrájkot tartottak ma a miskolci SEG Automotive gyárban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott ma délelőtt 9 és 11 óra közt az „Életre Tervezett Munkavállalók Szakszervezete” (ÉtMOSZ) a miskolci SEG Automotive gyárban, miután az elmúlt napok bértárgyalásai a cég vezetéssel nem vezettek eredményre.

Janik Tamás, a szakszervezet elnöke a Mércének azt nyilatkozta: a figyelmeztető sztrájkot abszolút sikeresnek tekintik, a gyár ugyanis leállt, a munkabeszüntetés idején tartott beszédeket pedig többszáz dolgozó hallgatta végig.

Az ÉtMOSZ alapvetően a Bosch magyarországi gyárainak szakszervezete, de a miskolci üzemet nemrég új, kínai tulajdonos, a Starters, E-Components Generators (SEG) vásárolta meg. A Bosch Elektronika hatvani gyárában a szakszervezet követeléseit sajtóhírek szerint a cégvezetés egyébként már elfogadta, így ott az átlagosan évi bruttó 500 ezer forintos cafetéria idén is marad, több szünnap is lesz és biztosítják a lojalitási bónuszt is.

Ráadásul mondhatni, elég érzékeny időpontban állt a munka a gyárban, ugyanis pont ebben az időszakban a BMW németországi munkatársai jártak a helyszínen, hogy megvizsgálják, az itt készülő alkatrészek megfelelnek-e annak a szabványnak, amely az autóik gyártásához szükséges.

„Ennek nagyon nagy tétje van, ilyenkor még az eget is kékebbre szokás festeni, hogy minden tökéletesnek tűnjön a gyárban. Ma pedig állt a termelés” – mondta Janik Tamás.

A szakszervezet elnöke szerint abszolút van realitása a követeléseiknek, mert bár „a munkáltató rugalmas, mint a vasbeton”, viszont azt látni kell, hogy a dolgozók helyzete bőven indokolja a keményebb fellépést.

„Az Audi-dolgozók példát mutattak, de annyiban azért más a helyzet, hogy itt, Borsodban, ahol leginkább a közmunka szívja fel az embereket, az ide települt cégek is tisztában vannak vele, hogy bőven elég, ha a minimálbért megadják a dolgozóiknak. Ehhez képest én azt gondolom, hogy aprópénz lenne nekik megadni az általunk kért 12,5 százalékos emelést” – nyilatkozta Janik Tamás a Mércének.

A szakszervezet elnöke szerint minden érdekelt félnek (a munkavállalóknak, a munkáltatónak és a szakszervezetnek is) az lenne az érdeke, hogy a további nyomásgyakorlás helyett a cég engedjen a sztrájkkövetelésnek, ettől függetlenül úgy véli, hogy ennek azért kevés a realitása. Mint mondta:

„Rajtunk nem fog múlni, addig folytatjuk, amíg kell, ha erre van szükség. Nagy dolognak tartom, hogy Miskolcon is elindult valami, ez ugyanis nem Nyugat-Magyarország, itt nagyon kevés a lehetőség, így az emberek is jobban féltik a munkájukat. Ezért is óriási lépés a mai figyelmeztető sztrájk, és hiszünk benne, hogy eredményeket is el tudunk érni.”

Az elnök hangsúlyozta, hogy nagyon büszkék a ma sztrájkoló dolgozókra, és jelezte azt is, hogy mindenképpen folytatni akarják a nyomásgyakorlást, ha a munkavállalók erre felhatalmazzák őket.

Az szakszervezet követelései:

  • 12,5 százalékos általános alapbér-emelés,
  • havinta 2000 forintos lojalitási bónusz,
  • a munkába járás 100%-kos finanszírozása
  • 15,000 forintos karácsonyi bónusz bevezetése, 

valamint elvárja, hogy

  • 5 év munkaidő esetén jubileumi jutalom nettó 15,000 forint, és +1 szabadságnap értékben, 15 és 20 év esetén arányosan emelkedő mértékben
  • nettó 30,000 forint SZÉP kártyás feltöltést karácsony előtt
  • nőnapi ajándékot a női dolgozóknak, és garanciát nyújtson a cég a családi nap megszervezésére.
Címlapkép: ÉtMosz, Facebook