Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb sztrájk kezdődik szerdán, nincs bérmegállapodás a miskolci SEG Automotive gyárban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bérmegállapodásig tartó sztrájkot hirdet az Életre Tervezett Munkavállalók Szövetsége (ÉTMOSz) a miskolci SEG Automotive (S.E.G.A.) gyárban, miután a munkáltató elzárkózott a kollektív munkaügyi vitától – írja a szakszervezet Facebook-oldalán.

A munkabeszüntetés holnap, azaz február 13-án, szerdán 18:00-tól indul, a sztrájkban résztvevő dolgozók a S.E.G.A. kantinjában fognak gyülekezni.

A szakszervezet követelései:

  • 12,5 százalékos általános alapbér-emelés,
  • havonta 2000 forintos lojalitási bónusz,
  • a munkába járás 100%-kos finanszírozása a munkáltató részéről
  • 15,000 forintos karácsonyi bónusz bevezetése
  • 5 év munkaidő esetén jubileumi jutalom nettó 15,000 forint, és +1 szabadságnap értékben, 15 és 20 év esetén arányosan emelkedő mértékben
  • nettó 30,000 forint SZÉP-kártyás feltöltést karácsony előtt
  • nőnapi ajándékot a női dolgozóknak, és garanciát nyújtson a cég a családi nap megszervezésére.

2019 második hivatalos sztrájkja lesz ez, mint emlékezetes, Győrben az Audi Hungária dolgozói az Audi Hungária Független Szakszervezetének (AHFSZ) vezetésével már véghez vittek egy sikeres munkabeszüntetést.

Jelentős különbség azonban az AHFSZ-sztrájkhoz képest, hogy míg Győrben határozott időre, 168 órára hirdették meg a munkabeszüntetést, Miskolcon bérmegállapodásig, azaz határozatlan ideig tart majd.

Mint arról mi is beszámoltunk a Mércén,

február 7-én kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott az ÉTMOSz, miután a megelőző napok bértárgyalásai a cégvezetéssel nem vezettek eredményre.

Az ÉtMOSZ alapvetően a Bosch magyarországi gyárainak szakszervezete, de a miskolci üzemet nemrég új, kínai tulajdonos, a Starters, E-Components Generators (SEG) vásárolta meg. A Bosch Elektronika hatvani gyárában a szakszervezet követeléseit sajtóhírek szerint a cégvezetés egyébként már elfogadta, így ott az átlagosan évi bruttó 500 ezer forintos cafetéria idén is marad, több szünnap is lesz és biztosítják a lojalitási bónuszt is.

 

 

Címlapkép: ÉTMOSz FB.oldal