Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfőn demonstrálni fognak a debreceni TEVA gyógyszergyár dolgozói

Ez a cikk több mint 1 éves.

Elfogadhatatlannak tartják a debreceni TEVA-gyár dolgozói a cég bérajánlását és az ajánlás mértékének felosztási javaslatát.

Az elfogadhatatlannak titulált ajánlat miatt a dolgozók hétfőn délután demonstrációba kezdenek Debrecenben, közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) az Index-szel vasárnap.

A sikeres győri Audi-sztrájk után új lendületet kaptak a bérharcok Magyarországon. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke január legvégén az ATV-nek nyilatkozva reménykeltőnek titulálta a helyzetet, erről a Mérce is beszámolt.

Az Audi példája Kordás szerint hitet és reményt ad a dolgozóknak. Ám hozzátette, ez elsősorban azokra a szintén a versenyszférában dolgozó munkavállalókra igaz, ahol van szakszervezet, de még nem alakult ki olyan egység, mint Győrben. Szerinte az audisok bebizonyították, hogy egységes fellépéssel igenis elérhető a béremelés Magyarországon.

A MASZSZ-nek az most a dolga, hogy a nyugat-európai országokban működő szakszervezetekkel kapcsolatba lépve kialakuljon egy közös gondolkodás, hogy hogyan lehet a magyar szakszervezeteket olyan állapotba hozni, hogy egy ilyen sikeres sztrájkot meg tudjanak valósítani – mondta Kordás.

Közben az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) három helyen kezdeményezett munkaügyi vitát, ezek a hatvani Bosch gyárban (ahol legalább kétszámjegyű béremelést követelnek), a S.E.G.A. miskolci telephelyén (cafetéria alapbéresítése miatt), valamint a Thyssenkrupp jászfényszarui gyárában (ahol a dolgozók szerint a gyárvezetés hátráltatja a bérmegegyezést) zajlanak.

Ezeken a helyeken sztrájkok is kilátásba kerültek, ha elmaradna a megegyezés.

Forrás: Index

 

Címlapkép: VDSZ / Facebook