Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kordás László: Hitet és reményt ad a dolgozóknak az Audi példája

Ez a cikk több mint 5 éves.

Csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség(MASZSZ) elnöke, ahol többek között arról is beszélt, hogy az audisok szerdán este véget ért bérharcának tükrében milyen sikereket érhetnek el a többi ágazat szakszervezetei.

Miután a január 5-én kihirdetett sztrájkkövetelésekre tartalmilag elfogadhatatlan volt a kormány válasza, öt ágazatban alakultak meg sztrájkbizottságok, Kordás szerint ezek fognak várhatóan összeállni egy országos sztrájkbizottsággá. A szakszervezeti vezető emellett azt is elmondta, újabb taggal bővül az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság, miután Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke csütörtökön jelezte neki, hogy ők is szeretnének részt venni a munkában, Kordás szerint a testület pénteki ülésén már ők is részt vesznek.

„Haladunk tehát, de éppen a kormány az, amely a sztrájktörvénnyel is az ágazati törvényekkel megnehezíti a dolgunkat” – mondta Kordás. A szakszervezeti vezető szerint folyamatosan különböző jogi akadályokat kell leküzdeni ahhoz, hogy a közigazgatásban vagy a közszolgáltatásban a versenyszférához hasonlóan sztrájkot lehessen szervezni.

A decemberi-januári tüntetések idején létrejött egy nagy, szakszervezeteket, civileket, pártokat tömörítő  tábor, amely szerinte még még ma is egyben van.

„Sőt a január 19-ei eseménnyel szintet lépett a demonstrációsorozat, mert megyei akciószövetségek jöttek létre. Én 5-én azt jelentettem be, hogy 19 megyeszékhelyen legyen félpályás útlezárás vagy demonstráció. Ehhez képest közel 60 helyen volt.”

Kordás szerint olyan regionális közösségek alakultak ki, amelyek ezeknek a demonstrációknak a megszervezésére hivatottak. „A következő lépés az, hogy ezeket a helyi akciószövetségeket országos hálózattá fogjuk szervezni, és megkezdjük ezeknek az embereknek a képzését, hogy a munkahelyeken hogyan kell létrehozni szakszervezetet, és éljenek azzal a jogukkal a dolgozók, hogy adott esetben sztrájkot is tudjanak szervezni”.

Az Audi példája Kordás szerint hitet és reményt ad a dolgozóknak. Ám hozzátette, ez elsősorban azokra a szintén a versenyszférában dolgozó munkavállalókra igaz, ahol van szakszervezet, de még nem alakult ki olyan egység, mint Győrben. Szerinte az audisok bebizonyították, hogy egységes fellépéssel igenis elérhető a béremelés Magyarországon.

A MASZSZ-nek az most a dolga, hogy a nyugat-európai országokban működő szakszervezetekkel kapcsolatba lépve kialakuljon egy közös gondolkodás, hogy hogyan lehet a magyar szakszervezeteket olyan állapotba hozni, hogy egy ilyen sikeres sztrájkot meg tudjanak valósítani – mondta Kordás.

A teljes interjú itt megtekinthető:

Kordás László

A műsorvezető Rónai Egon.