Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több északkelet-magyarországi járműipari cégnél is sztrájk jöhet

Ez a cikk több mint 5 éves.

A napi.hu értesülése szerint egyre elégedetlenebbek a dolgozók a hatvani Bosch-nál és két másik, kelet-magyarországi járműipari cégnél, mert elmarad a kellő mértékű bérfejlesztés.

Az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) három helyen kezdeményezett munkaügyi vitát, és ezzel párhuzamosan a sztrájkhajlandóság felmérését a dolgozók között. Abban az esetben, ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, először maximum két órás figyelmeztető sztrájkot, majd ennél hosszabb idejű sztrájkot is elrendelhetnek.

Hatvan

A hatvani Bosch gyárban 2018 végétől folynak bértárgyalások, azonban a vállalat vezetése eddig nem teljesítette a szakszervezet követeléseit, részben egy közelgő autóipari válságra hivatkozva. Ugyan a hatvani gyár dolgozói a januári figyelmeztető sztrájk eredményeképp kiharcoltak egy 12%-os béremelést, a cég pedig az év végén 15-16%-os bérfejlesztést jelentett be, a szakszervezet és sok dolgozó mégis úgy gondolja, hogy megvezették őket, hiszen a cég által bejelentett év végi béremelés nagyrészt a cafetéria-keret alapbéresítéséből áll. A szakszervezet most legalább kétszámjegyű béremelést követel.

Miskolc

A Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. (S.E.G.A.) miskolci telephelyén szintén a cafetéria alapbéresítése miatt akadtak el a bértárgyalások. Az üzemet ugyan eladta a Bosch egy kínai cégnek másfél éve, de az új tulajdonos a Bosch iránymutatását követi a bérfejlesztés terén. A szakszervezet itt is kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett, és ezzel párhuzamosan megkezdte a felmérését annak, hogy mekkora a sztrájkhajlandóság a dolgozók között.

Jászfényszaru

Emellett ugyancsak elégedetlenek a jászfényszarui Thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. dolgozói is, ahol szintén megkezdődött a munkaügyi vita, amit figyelmeztető sztrájk követhet. Kozma Zsolt, szakszervezeti vezető elmondta, hogy a gyárvezetés hátráltatja a megegyezést, és egyelőre a cég nem is reagált a szakszervezet bértárgyalási felhívására. A cégnél egyébként a dolgozók 30 százaléka szakszervezeti tag, ami jóval magasabb, mint az országos átlag.

Az országban egyre élénkebb és láthatóbb a dolgozói elégedetlenség az alacsony bérek miatt, Győrben a gyár történetének legnagyobb sztrájkja történik éppen, szinte az összes dolgozó részvételével és támogatásával, a politikai napirendet pedig december óta a rabszolgatörvény uralja, számos városban voltak nagyobb tüntetések, tiltakozó akciók, illetve folyamatosak a kisebb útlezárások is.

(napi.hu)