Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A miskolci Bosch dolgozóinak sikerült kikövetelni a magasabb bért

Ez a cikk több mint 6 éves.

A miskolci Bosch gyár dolgozóit képviselő Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) hétfőn sikeres sztrájkot szervezett, a műszakban lévő fizikai dolgozók több mint 80 százaléka részt vett benne. Ennek ellenére a Bosch a csütörtöki tárgyaláson elzárkózott a dolgozók követeléseitől, mivel a cég képviselői szerint csak néhány munkavállaló vett részt a sztrájkban, és különben is a minimálbérközeli alapbérek miatt választotta ezt a régiót a cég 15 évvel ezelőtt.

A szakszervezet 19 százalékos béremelést, lojalitási bónuszt a munkaviszonyban eltöltött évek után, valamint a cafeteria keretösszeg növelését követelte 60 000 forinttal 360 000 forintra. Mivel a csütörtöki tárgyaláson nem közeledett a dolgozók és a cég álláspontja, ezért az ÉTMOSz újabb sztrájkot hirdetett vasárnapra.

Pénteken a szakszervezet bejelentette, hogy szombaton újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek, ezért a vasárnapra tervezett sztrájkot az ÉTMOSz mégsem hirdeti meg, de továbbra is fenntartja a sztrájkkészültséget. Most úgy tűnik, szombaton sikerült megállapodásra jutniuk a dolgozóknak a céggel.

„Új béremelési javaslatcsomagban állapodott meg a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. és az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) szombaton.

A szombati egész napos tárgyalás során mindkét fél álláspontja közeledett egymáshoz, további alapbéremelésen felül egyes bérelemek is átcsoportosításra kerültek, melynek eredménye egy konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott javaslatcsomag lett,”

írja az ÉTMOSz honlapján.

Az új javaslatcsomagot a szakszervezet 5 napos szavazásra bocsátja a munkavállalók között, amennyiben többségük elfogadja, az ÉTMOSz aláírja a bérmegállapodást. A javaslatcsomag 11,7%-os bértömeg emelésen felül további egységesen fix összegű alapbéremelést, az idei év végén az éves cafeteria csomagon felül egyszeri béren kívüli juttatást, valamint a kompenzációs csomag részeként lojalitásbónusz bevezetését tartalmazza.