Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Folytatódik a sztrájk a miskolci Boschnál

Ez a cikk több mint 6 éves.

A hétfői sztrájk után a mai tárgyalásokon sem született megállapodás a miskolci Bosch-dolgozókat képviselő Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezetének (ÉTMOSz) és a cégvezetés között, így vasárnapra újabb munkabeszüntetést szervez a szakszervezet.

A tárgyalás során a munkáltató elzárkózott a helyzet konstruktív megoldásától, sőt megkérdőjelezte a héten tartott sztrájk sikerességét – írja honlapján a szakszervezet. A Bosch álláspontja szerint ugyanis „csak egy pár munkavállaló lézengett ott”, miközben a saját hivatalos adatai szerint is a műszakban lévő fizikai dolgozók több mint 80 százalékuk vett részt a sztrájkban.

A szakszervezet szerint a sztrájk sikeres volt, a munkavállalók egyértelműen kifejezték, hogy elégedetlenek a munkáltató által már végrehajtott béremeléssel.

A szakszervezet képviselői elmondták a mai tárgyaláson, hogy készek a sztrájkkövetelésétől elmozdulni, de ehhez a munkáltató részéről is szükséges a konstruktivitás. A német gyárvezetés ettől kategorikusan elzárkózott.

Elmondásuk szerint éppen a nagyon alacsony – minimálbérközeli – alapbérek miatt választotta ezt a régiót 15 évvel ezelőtt a Bosch.

Az érdekvédők a tárgyalás során eredetileg a következő feltételeket állították: 19 százalékos béremelést, lojalitási bónuszt a munkaviszonyban eltöltött évek után, valamint a cafeteria keretösszeg növelését követelik 60 000 forinttal 360 000 forintra. A Bosch ajánlatát nem hozták nyilvánosságra. Mivel az álláspontok a mai tárgyaláson nem tudtak közeledni egymáshoz, az ÉTMOSz vasárnapra újabb sztrájkott helyezett kilátásba.

Mint arról korábban is írtunk, a miskolci idén már a második olyan magyarországi Bosch-gyár, amelyben a dolgozók bérharcot kénytelen folytatni. Januárban a hatvani telephelyen tartott munkabeszüntetés végül konszenzuson alapuló, kölcsönösen támogatott megállapodással zárult, valamint a a gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül a hűségbónusz is bevezetésre került.