Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkoltak a dolgozók a hatvani Bosch-gyárban

Ez a cikk több mint 5 éves.

Figyelmeztető sztrájkot tartott ma délelőtt a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szakszervezete (HaDFSZ), miután tárgyalásos úton nem tudtak megállapodni a Bosch Magyarországgal.

A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani gyáránál a 2017 december elején kezdődött bértárgyalások január 12-ig nem vezettek eredményre, majd a munkáltató a tárgyalásokat egyoldalúan lezárta.

A dolgozók 15 százalékos béremelést, negyedéves jelenléti prémium kifizetését – háromhavonta fejenként mintegy 100 ezer forintot – és miután idén ünnepli húszéves fennállását az elektronikai gyár, jubileumi prémium kifizetését kérték a cégvezetéstől – tudta meg a Magyar Nemzet a szakszervezet alelnökétől, Janik Tamástól.

A Bosch döntése alapján azonban január 1-től visszamenőleg

– a bértárgyalás során megtett utolsó ajánlatától eltérően – ennél alacsonyabb mértékű béremelést hajt végre.

A munkavállalók barátságtalan lépésnek ítélték meg a munkáltató tárgyalások lezárására vonatkozó lépését, és az egyoldalú béremelésre vonatkozó döntését – közölte a több mint 6 ezer munkavállalót foglalkoztató cég szakszervezete.

Tavaly kimagaslóan magas, átlagosan 18 százalékos fizetésemelést sikerült kiharcolnia az érdekképviseletnek, ám így is csak 989 forintra rúg az operátorok kezdő órabére, ami a térségben egyáltalán nem számít soknak. Mostani 15 százalékos követelésük helyett a cégvezetés végül 8 százalékos béremelésről döntött, méghozzá egyoldalúan, amit semmiképpen sem tart kielégítőnek az érdekképviselet.

A Bosch a szakszervezet lépésre reagálva a következőket írta közleményében:

„A Bosch Magyarország a januárban kezdődött bértárgyalások során az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10 százalékkal emelkedik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is.

Hatvanban a HADFSz (Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete) és az MCDSz (Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete), valamint az egyik miskolci vállalat esetében az ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) nem fogadta el a béremelés mértékéről szóló döntést és 2018. január 24-én 9:00 és 11:00 közötti időtartamra a hatvani telephelyen figyelmeztető sztrájkot hirdettek, amit a cég tudomásul vesz és a jogszabályokban foglaltak szerint jár el”.

(Napi.hu/Magyar Nemzet)