Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az előválasztással elégedett, a második fordulóra készül Karácsony

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Több, mint harmincnégyezer választópolgár vett részt ezen az előválasztáson, amely a baloldali pártok részvételével zajlott le”

– mondta Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a hétfő reggeli sajtótájékoztatón, melyre Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és országgyűlési képviselője, valamint Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt társaságában állt ki.

Az előválasztás első fordulójában az MSZP-s Horváth Csabával mérkőzött meg Karácsony, aki a leadott 34.214 szavazat túlnyomó részét, 27.598-at szerzett meg, így ő lett az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje, akit az előválasztási kampányban Gyurcsány Ferenc is támogatásáról biztosított.

 Az előválasztást sikeresnek ítélték meg az ellenzéki politikusok, Tóth szerint a módszert széles körben alkalmazhatják a Nemzeti Együttműködés Rendszere ellen.

Tóth kifejtette, az ellenzéknek mindenhol együtt kell működnie az ősszel esedékes önkormányzati választásokon, hogy megbonthassák a NER-t, majd megköszönte az előválasztás lebonyolításában nyújtott segítséget a DK-nak és a Szolidaritásnak.

Szabó Tímea szerint

„a rabszolgatörvénnyel és az előválasztással egy új szintre lépett az ellenzéki együttműködés.”

Kifejtette, a jövőben egy az egy ellen kell megküzdeni a Fidesszel, mivel kizárólag így lehet Orbán Viktor kormányát leváltani, ennek megfelelően a jövőben együtt fognak működni minden ellenzéki párttal. Elmondta továbbá,

„február 18-án, a parlament első ülésnapján is új korszak indul az ellenzéki együttműködésben, vége annak az időnek, mikor azt hazudhatják sokan, hogy ez a parlament az a parlament ami tíz éve volt”.

Mint Szabó elmondta, mindent megtesznek annak érdekében hogy hosszú távon együtt maradjanak, és megmutatják, hogy nem lehet megbontani ezt az egységet – a Fidesz ármánykodásai ellenére közösen fognak küzdeni a kormányváltásért.

Ezután Karácsony is a mikrofonok elé állt, aki szintén elmondta, hogy új korszak kezdődött. Mint mondta, le fognak bontani két falat:

„azt a falat, amely az ellenzéki pártok között volt, és amelyet a Fidesz megpróbál mindig újra és újra újraépíteni. És lebontjuk azt a falat is, ami a pártok és a szavazók között kialakult.”

Karácsony kifejtette, olyan politikát kell csinálni, melyről az emberek elhiszik, hogy nem a politikusok wirtschaftja, hanem az emberekkel, az emberekért történik –

a hatalom emberével szembe az emberek hatalmát állítanák.

Majd megszabott egy határidőt az önkormányzati választásokra való felkészülésben – március 15-ig minden budapesti kerületben meg kell találniuk a helyi fideszes jelölt legesélyesebb kihívóját, magyarán minden kerületben egy jelöltet indítanának a kormánypárttal szemben.

Karácsony sikerként könyveli el hogy több, mint 34.000 szavazó vett részt az első magyar előválasztáson, hozzátéve, olyan országokban is hasonló arányban szoktak az emberek előválasztásokon voksolni, ahol ennek jóval komolyabb hagyománya van, mint nálunk.

Miután gratulált Karácsonynak, Tóth újságírói kérdésre kifejtette, az MSZP támogatja az előválasztáson győztes jelöltet, Karácsony pedig elmondta, amennyiben az EP választások után vannak még érdemi kihívók, tartanak második fordulót – hajlandó megmérettetni magát akár az LMP támogatta független Puzsér Róbert, akár más ellen.

A főpolgármester-jelölt ezután felhívta a figyelmet arra, mekkora erőfeszítést követelt a pártok aktivistáitól és az önkéntesektől az előválasztás levezetése, kár lenne lekicsinyleni munkájukat, majd a politikusok többször reflektáltak még az új módszer sikerére.

Tóth Bertalan újságírói kérdésre – visszautalva Szabó korábbi helyzetértékelésére – megerősítette, az országgyűlési munka a továbbiakban nem lesz olyan, mint korábban,

a rabszolgatörvény elfogadásakor láthattuk, hogyan próbál az ellenzék a szavazógéppé silányított országgyűlés működése ellen a szokásostól eltérő módon tiltakozni.

Azt azonban nem fejtette ki bővebben, mit érthetünk az alatt, hogy mint mondta

„nem fogunk visszatérni azok közé a látszatdemokratikus szabályok közé, amelyeket a Fidesz létrehozott a parlamenten belül, de nem fogjuk feladni a parlamentnek azt a nyilvánosságát, azt a lehetőséget ahol az ellenzéki politikai, az ellenzék politikai üzenetei el tudnak jutni a választókhoz”

– azt azonban elárulta, az ellenzéki pártok egyeztetnek a kérdésben, és a kiállás egységes lesz.

Karácsony reménykedik benne, hogy az ellenzéki egységbe be fog állni a Jobbik, a Momentum és az LMP is, a kerületek túlnyomó többségében pedig közel már a megállapodás a közös ellenzéki jelölt személyét tekintve, emellett fontosnak tartja, hogy az előválasztás második fordulóján az említett pártok jelöltjei is elinduljanak.

Címlapkép: MSZP / Facebook