Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely nyerte a budapesti előválasztás első fordulóját – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 5 éves.

Egy hétig szavazhattak a budapesti polgárok, hogy eldöntsék, az MSZP fővárosi képviselője, Horváth Csaba vagy a Párbeszéd színeiben induló zuglói polgármester, Karácsony Gergely legyen-e az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás közös jelöltje a főpolgármesteri posztra.

A hivatalos eredmények szerint összesen 34 214 szavazat jött össze, melyből 27 598 Karácsony Gergelyé, 6 535 pedig Horváth Csabáé, és csupán 81 lett érvénytelen. Vagyis a főpolgármesteri előválasztás első fordulóját Karácsony Gergely nyerte, aki a következő körben júniusban csap össze az LMP által támogatott Puzsér Róberttel és a liberális Sermer Ádámmal. Ekkor dől majd el az is, ki lesz Tarlós István kihívója.

Címlapkép: Horváth Csaba / Facebook
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Puzsér Róbert is reagált Karácsony győzelmének hírére:

„Gratulálok Karácsony Gergelynek, ez az eredmény nagyon meggyőző, még ha nem is feltétlenül meglepetés, hiszen lehetett tudni, hogy Horváth Csabánál sokkal népszerűbb”

–  mondta a Népszavának a főpolgármesteri címért szintén induló Puzsér. Az LMP által támogatott független jelölt szerint rendkívül magas volt a részvétel az előválasztás első fordulójában, ami őt is meglepte, de bízik benne, hogy

„erre a 34 ezres számra még sikerül legalább 16 ezer új szavazót rápakolni és így meglesz az a minimum ötvenezer fő, amitől kezdve én érvényesnek tartom majd az előválasztás végeredményét”.

Azt is reméli, hogy a második fordulóval kapcsolatos feltételei teljesülni fognak, amire elmondása szerint nagy önbizalommal készül.

Borbély Lénárd, csepeli polgármester nyilatkozott a Fidesz képviseletében az ellenzéki előválasztás eredményéről. Úgy vélte, hogy nincs hiteles arca az ellenzéknek, ez pedig a „szokásos casting”.

A Fidesz szerint ez az esemény nem érdekelte a budapestieket, és a számokból az látszik, hogy a zuglóiak sem álltak polgármesterük mögé.

Borbély Lénárd következtetése egyébként az, hogy az ellenzéki oldalon sem kérnek a bevándorláspárti politikusokból.

Horváthot és Karácsonyt éppen ezért nem támogatják a budapesti választópolgárok, írja az MTI.

Molnár Zsolt szerint a mai nap létrehozott egy szövetséget, a budapesti szocialisták pedig elfogadják és támogatják a döntést, hogy a budapestiek az egy az egy elleni küzdelemre Karácsony Gergelyt találták a legalkalmasabbnak. Ugyanakkor minden budapesti választót arra kérnek, hogy álljanak készenkétben, hogy minél akítvabban vegyenek részt a főpolgármesteri, az EP és az önkormányzati kampányban is.

Minden ellenzéki pártot, civil szervezetet arra kérnek, csatlakozzanak szövetséghez, akik húzzák az időt vagy önllóan akarnak győzni, azok nem a változást támogatják

– mondta az MSZP képviselője.

Karácsony szerint az előválasztás történelmi győzelem a Fidesz ellen, aki csak le akarja szoktatni az embereket a politikáról. Ez egy történelmi nap, lehetőség egy új ellenzéki politikára, mondja. Ígéri, hétfőtől folytatják a küzdelmet.

Büszke az első előválasztásra, nagyon örül a támogatásnak. A budapestiek nem pártokban, hanem közös célokban gondolkodnak, szerinte ezt mutatta meg az eredmény, a budapestieket továbbra is be akarják vonni.

Karácsony úgy véli a lényeg, hogy ennek a napnak a vesztese csak a Fidesz. Győztesek a szavazók.

Az eredmények alapján úgy látja, több mint 34 ezer szövetségesük van, továbbra is számít Horváth Csabára, akitől sokat tanult és jogos kritikákat kapott tőle. Úgy látja az irány egy, közös, mélyről jövő az elkötelezettségük Budapest iránt. Újabb és újabb szövetségeket kell kötni szerinte, azért, hogy Budapest újra a budapestieké legyen.

Horváth Csaba (MSZP), aki alulmaradt a budapesti főpolgármesteri ellenzéki előválasztáson, elismerte Karácsony Gergely győzelmét, és gratulált annak győzelméhez.

Horváth Csaba arról beszélt, hogy a mai napon „Budapest felszabadításának első lépése megtörtént”, a fővárosiak első ízben dönthettek előválasztáson a kihívóról. Hangsúlyozta: ő és az MSZP is támogatja Karácsony Gergely kampányát.

„Számíthatsz rám.”

– mondta a politikus Karácsony Gergelyhez fordulva.

Az előválasztási bizottság elnöke kihirdette a hivatalos eredményeket: összesen 34 214 szavazat jött össze, melyből 27 598 Karácsony Gergelyé, 6535 Horváth Csabáé, 81 pedig érvénytelen, vagyis Karácsony Gergely egyértelműen megnyerte az első fordulót.

Az eredményekre rálátó forrásunk információi szerint Karácsony Gergely nyerte a főpolgármesteri előválasztás első fordulóját, amit az MSZP-hez köthető balramagyar.hu is megerősít:

„Meg nem erősített forrásunk szerint közel 35.000 budapesti lakos szavazott a héten, s Karácsony Gergely nyerte meg az előválasztást.  A szavazatok körülbelül 80 százalékával.”

–írják.

Molnár Zsolt élő Facebook közvetítésben adott helyzetjelentést az előválasztási bizottság irodája elől: a szavazatokat  összeszámolták, a bizottság éppen ülésezik, az eredmények bejelentése pedig 15 óra körül várható.

Molnár köszönetet mondott annak a több mint 34 ezer budapestinek, aki leadta a szavazatát és esélyt adott arra, hogy megtalálják Tarlós István kihívóját. Biztos benne, hogy minden budapesti nyert, szerinte ennek a választásnak nincsen vesztese, csak nyertese.

Nyilván ezt minden politikai erő a saját szája íze szerint fogja megítélni, de viszonyításként talán a francia szocialisták 2017-es elnöki előválasztási kampányát érdemes hozni, hiszen hagyományaiban, talán az a legközelebbi a mostani budapesti előválasztáshoz.

Ott akkor a 47 582 183 regisztrált francia szavazóból, akik az elnökválasztáson egyáltalán szavazhattak, az első fordulóban a szocialista előválasztásra, 1 655 919 ember ment el, ez 3,47 százalékos részvétel volt.

Most a magyar budapesti előválasztásra, a kb 1 380 000 szavazókorú budapesti lakosból 35 ezren mentek el, ez 2,53 százalékos részvétel.

Persze még ezek a számok is nehezen összehasonlíthatóak, mert bár Budapesten könnyebb mozgósítani, mint országosan, de egy főpolgármester választás – mint azt látjuk az elmúlt 30 év részvételi adataiból – kevésbé is érdekli az embereket, mint egy országos téttel bíró választás.

Az előválasztás első fordulójával kapcsolatban többször elhangzott például a Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely szájából, hogy ezt a demokrácia új minőségének tartja. Vélhetően ezt az érzést próbálták fellobbantani a választókban is a három főpolgármeste-jelölti vitával.

Ezt azonban kicsit megnehezítette az, hogy a viták nem voltak túl tartalmasak, és a nézetkülönbségek is általában túlnyomórészt nem ideológiai vagy szakpolitikai, hanem kommunikációs-stratégiai jellegűek voltak, például Karácsony számtalanszor azt a keretezést próbálta erősíteni, hogy ő az „integratív” jelölt, aki különböző ideológiai irányultságú embereket képes megszólítani, Horváth Csaba pedig azt ismételte, hogy a Fidesz-szel semmilyen módon nem fog együttműködni.

fotó: Markoszov Szergej / Mérce

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában ez addig fajult, hogy Horváth implicit megvádolta Karácsonyt a NER-nek való aláfekvéssel, ez a húr több ízben meg lett pendítve a viták során egyébként, például Horváth sérelmezte, hogy Karácsony együttműködne Vitézy Dáviddal és hogy a Karácsony által vezetett zuglói önkormányzatban miért fideszes az alpolgármester.

Karácsony a TV-vitán Horváth Csaba nagy önkormányzati irodájának emlegetésével vágott vissza, illetve azzal, hogy nagyon nem ő az, aki ellen a Fideszhez való dörgölőzést emlegetni szokták,

ennek ellenére a viták során többször kijelentették, hogy bármelyikük nyer, támogatni fogja a továbbiakban őt az előválasztáson elvérző jelölt.

Valamennyire kirajzolódtak a különböző szakpolitikai különbségek a viták során, az első fordulóban Karácsony ismertette, hogy a tömegközeledés reformjára van szükség, célként jelölte ki a bérletárak csökkentését, és kiemelte, hogy a fontos kérdések jelenleg a szegénység és a klímaváltozás.

Horváth tervei között szerepelt, hogy a belvárosban több helyen földalatti közlekedés lenne kívánatos, hogy a felszínen több lehessen a zöldterület. Karácsony ezt túlzónak találta, azonban a Liget-projektről nagyjából ugyanazt gondolták: le kell állítani.

A vitákról az összefoglalóinkat itt és itt olvashatják.

Megkezdődött a szavazatszámlálás, az MSZP tájékoztatása szerint 15 órára várható az eredményhirdetés.

forrás: MSZP / Facebook

forrás: MSZP / Facebook

forrás: MSZP / Facebook

Még az előválasztás előtt január 18-án jelent meg a Závecz közvélemény-kutatása, amelyben a főpolgármester-jelöltek esélyeire kérdezett rá. Eszerint, ha Karácsony, Puzsér, Horváth, és tarlós is indulna, akkor a Fidesz jelenlegi főpolgármestere nyerne 44 százalékkal, a második karácsony lenne 27 , a harmadik Horváth 11, míg a negyedik Puzsér 7 százalékkal. De megkérdezte azt is a Závecz, hogy egy az egy ellen hogyan szerepelnének a jelöltek:

Karácsony szorosan 49-43-ra kapna ki Tarlóstól, Horváth 53-33-ra, míg Puzsér 63-19-re.

A mai eredmények kapcsán viszont ez még nem ígéri biztosra Karácsony győzelmét. Ugyanis az előválasztás egy mozgósítási verseny, amelyben hibába van valakinek kétszer annyi támogatója, ha azokat nem tudja rávenni a szavazásra, míg a másik jelölt igen.

Erre jó példa, hogy az ajánlás gyűjtés szakaszában Horváth Csaba több ajánlást gyűjtött mint Karácsony Gergely.

A Népszava információi szerint tegnap estig több mint 32 ezren adták le szavazatukat a főpolgármesteri előválasztás első fordulójában, Karácsony Gergely szerint ez fantasztikus eredmény. A Párbeszéd jelöltje évek óta szorgalmazza, hogy a politikusok ne zárt ajtók mögött beszéjék meg, ki legyen a Fidesz ellenfele, hanem vonják be a döntésbe a választópolgárokat is egy előválasztás formájában.

„Boldog vagyok, hogy a szavazók bizonyítják, hogy ha megkapják a lehetőséget, akkor bele akarnak szólni a politikába. Büszke vagyok a budapestiekre!”

– írja Karácsony-Facebook oldalán.

„Esik az eső, de most is özönlenek az emberek szavazni. A demokrácia ünnepe lett az előválasztás!”

–  írja Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje Facebook-oldalán.

Horváth a Széll Kálmán téren található szavazatgyűjtő pontról tett közzé képeket, amin látható, hogy a déli urnazárás előtt még jópáran állnak sorban, hogy leadhassák szavazatukat.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}