Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A főpolgármester-jelölti viták legfontosabb pillanatai

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az előválasztás első fordulójával kapcsolatban többször elhangzott például a Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely szájából, hogy ezt a demokrácia új minőségének tartja. Vélhetően ezt az érzést próbálták fellobbantani a választókban is a három főpolgármeste-jelölti vitával.

Ezt azonban kicsit megnehezítette az, hogy a viták nem voltak túl tartalmasak, és a nézetkülönbségek is általában túlnyomórészt nem ideológiai vagy szakpolitikai, hanem kommunikációs-stratégiai jellegűek voltak, például Karácsony számtalanszor azt a keretezést próbálta erősíteni, hogy ő az „integratív” jelölt, aki különböző ideológiai irányultságú embereket képes megszólítani, Horváth Csaba pedig azt ismételte, hogy a Fidesz-szel semmilyen módon nem fog együttműködni.

fotó: Markoszov Szergej / Mérce

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában ez addig fajult, hogy Horváth implicit megvádolta Karácsonyt a NER-nek való aláfekvéssel, ez a húr több ízben meg lett pendítve a viták során egyébként, például Horváth sérelmezte, hogy Karácsony együttműködne Vitézy Dáviddal és hogy a Karácsony által vezetett zuglói önkormányzatban miért fideszes az alpolgármester.

Karácsony a TV-vitán Horváth Csaba nagy önkormányzati irodájának emlegetésével vágott vissza, illetve azzal, hogy nagyon nem ő az, aki ellen a Fideszhez való dörgölőzést emlegetni szokták,

ennek ellenére a viták során többször kijelentették, hogy bármelyikük nyer, támogatni fogja a továbbiakban őt az előválasztáson elvérző jelölt.

Valamennyire kirajzolódtak a különböző szakpolitikai különbségek a viták során, az első fordulóban Karácsony ismertette, hogy a tömegközeledés reformjára van szükség, célként jelölte ki a bérletárak csökkentését, és kiemelte, hogy a fontos kérdések jelenleg a szegénység és a klímaváltozás.

Horváth tervei között szerepelt, hogy a belvárosban több helyen földalatti közlekedés lenne kívánatos, hogy a felszínen több lehessen a zöldterület. Karácsony ezt túlzónak találta, azonban a Liget-projektről nagyjából ugyanazt gondolták: le kell állítani.

A vitákról az összefoglalóinkat itt és itt olvashatják.