Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Véghajrában az előválasztás: ma is sorban álltak Budapesten a szavazók

Ez a cikk több mint 5 éves.

Véghajrájába ért az első előválasztás Budapesten: holnap délig lehet szavazni arról, hogy Horváth Csaba (MSZP) vagy Karácsony Gergely (Párbeszéd) legyen a baloldal közös főpolgármester-jelöltje.

A szavazás hétfőn indult, akkor Karácsony azt nyilatkozta:

nagyjából 10,000-es előválasztási részvétellel jelenleg elégedett lenne, hiszen új demokratikus formát tesztelnek. Hozzátette, mindenkit szavazásra buzdít, „aki történelmet kíván írni Magyarországon” az előválasztás intézményével.

Az már most látszik, hogy ennél jóval magasabb lesz a részvétel, hiszen csak hétfő és péntek közt több mint 28 ezren voksoltak, és a két jelölt beszámolói szerint ma is álltak a sorok a sátrak előtt.

Ezek alapján nem meglepő, de a Mérce információi szerint is biztos, hogy a mai napra már több mint 30 ezer voks gyűlt össze.

És nem töltötték tétlenül a napot a jelöltek sem, Horváth Csaba többek közt szelfizett:

Kép forrása: Horváth Csaba/Facebook

Emellett mai bejelentkezésében, miután megköszönte az eddigi támogatást és mindenkit szavazásra buzdított, az „odafigyelő Budapestről”, az idősekről való gondoskodás szükségességéről és ezzel kapcsolatban az egészségügy „visszavételéről” beszélt:

Karácsony Gergely pedig Újbudán kezdte a napot, ahol a lakáspolitikától a fakivágásokig rengeteg dologról beszélgetett a kerületben felmerülő problémák kapcsán:

Délután pedig újra szavazásra buzdított ő is, megjegyezve, hogy az eddigi napokhoz hasonlóan ma is rengeteg helyen sorba álltak az emberek, hogy leadhassák voksukat.

Holnap is lehet egyébként még szavazni, egészen délig (a helyszínekről itt lehet tájékozódni), délután pedig már eredményt is hirdetnek.

Az előválasztás menetéről itt írtunk bővebben, de a lényeg: a holnapig tartó első fordulót megnyerő politikus a második fordulóban az LMP által támogatott Puzsér Róberttel, illetve Sermer Ádámmal (Liberálisok) mérkőzik majd meg, hogy a Momentum indít-e főpolgármester-jelöltet és ha igen, kit, azt nem tudni egyelőre (legutóbb Veiszer Alinda neve merült fel, de ő nemet mondott), mint ahogy az sem tisztázott még, hogy az előválasztásban részt vesznek-e. És természetesen őszig még felbukkanhatnak más jelöltek is.

Az előválasztás annyiban bizonyosan úttörő kezdeményezés, hogy a legutóbbi önkormányzati választások főpolgármester-jelölti túlburjánzásához képest biztosan egyértelműbb helyzetet teremtene, ha Tarlós István ellen az ellenzék minél kevesebb jelöltet küldene csatába.

Horváth és Karácsony a héten (egyébként harmadik alkalommal) vitázott, az eseményről szóló beszámolónkat ide kattintva lehet elolvasni. Az egyébként többnyire nagy egyetértésben zajló beszélgetésen mindkét jelölt több alkalommal is jelezte, hogy az előválasztás győztese bírja majd a vesztes támogatását is, hiszen a cél közös: leváltani Tarlós Istvánt.

Címlapkép: Karácsony Gergely / Facebook