Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony Gergely is leszavazott a ma induló ellenzéki főpolgármesteri előválasztáson

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Nyugati téren, ma délelőtt 10.30-kor tartott rövid sajtótájékoztatót Karácsony Gergely zuglói polgármester és a Párbeszéd ellenzéki főpolgármester-jelöltje, mielőtt a téren erre a célra felállított, fűtött sátornál maga is leadta szavazatát a ma induló ellenzéki, főpolgármesteri előválasztás első fordulójában.

A mostoha idő ellenére a sajtótájékoztató ideje alatt a sátornál számos szavazót lehetett látni, aki korábban, vagy a helyszínen regisztrációval jelezte, szavazatával támogatná vagy az MSZP-s Horváth Csabát, vagy Karácsony Gergelyt az első fordulóban.

„A demokraták ma történelmet írhatnak, mert egy új minőségét vezetjük be a demokráciának.”

– mondta el Karácsony, aki szerint az ellenzék az elmúlt kilenc évben számtalanszor jelezte, hogyan és milyen módokon csorbult Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt a magyar demokrácia.

Szerinte az, hogy az ellenzék immár demokratikus előválasztási folyamat során rendezi nézeteltéréseit egy különleges előrelépést jelent. Szerinte ezzel azt is elértük, hogy

az ellenzék immár nemcsak beszél a demokráciáról, de cselekszik is érte.

„Ezért is buzdítok minden budapestit hogy változtassuk meg Tarlós István városát az erre alkalmas jelöltet, és ez a jelölt én vagyok.”

Azt is hozzátette, örömmel vállalta ezt a szerepet, és úgy gondolja, ő tudja a legszélesebb körben megszólítani a budapesti választókat, ez pedig elengedhetetlen a Fidesz fővárosi leváltásához, és Tarlós István legyőzéséhez.

Fotó: Mérce

A részvétellel kapcsolatban Karácsony Gergely azt is elárulta, egy nagyjából 10,000-es előválasztási részvétellel jelenleg elégedett lenne, hiszen új demokratikus formát tesztelnek. Hozzátette, mindenkit szavazásra buzdít, „aki történelmet kíván írni Magyarországon” az előválasztás intézményével.

Puzsér megnyilvánulásaira válaszul, kérdésre a zuglói polgármester azt is hozzátette ehhez:

„Puzsér Róbert Facebook-bejegyzései nem lépik át ingerküszöbömet.”

Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogyan értékeli esélyeit Karácsony annak fényében, hogy ellenfele, Horváth Csaba a 12,000 ajánlás közül 6500-at gyűjtött be a választás előtt, míg ő csak 5,400-at. Karácsony válaszában jelezte,

„Ezt a választást szavazatokra és nem ajánlásokra mérik, így ez a minimális különbség nem számít. Büszke vagyok mindenki támogatására, legyen az akár volt miniszterelnök vagy egyszerű állampolgár.”

Válasza arra utalt, hogy a mai, első előválasztási nap előtt már Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc is jelezték, Karácsonyt támogatják a megmérettetésben.

Karácsony előtt Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke arról beszélt, hogy az előválasztás célja az, hogy „egy az egy ellen” induljon el Tarlós Istvánnal szemben az őszi, önkormányzati választáson.

Arra a kérdésre, miért ő, és miért nem a párt jelöltje, Horváth Csaba áll a Nyugati téren a sajtó előtt, Molnár egyszerűen azt válaszolta, Horváth Csepelen szavaz majd délután egy órakor, ez az esemény nyilvánvalóan ugyanúgy sajtónyilvános, ő pedig most a párt budapesti elnökeként nyilatkozik.

Molnár hangsúlyozta, teljesen természetes, hogy ma vetélkedés folyik az ellenzéki jelöltek között, de

„a ma versenytársai a holnap szövetségesei a főpolgármester-választáson.”

Bár Molnár Zsolt szerint „mindkét jelölt alkalmas” a posztra, mégis arra szólította fel Budapest választóit, pártja jelöltjét, Horváth Csabát támogassák a szavazatukkal. Azt is aláhúzta, nem csupán a főpolgármesteri tisztségért, hanem a 23. kerületi polgármesteri tisztért is tisztességes verseny lesz, amelyet a főpolgármesteri előválasztás is befolyásol majd.

Nehezményezte azonban Molnár, hogy a többi, most saját jelölttel nem rendelkező ellenzéki erő, a Demokratikus Koalíció és a Szolidaritás, „korábban azt mondták, mindkét jelölt alkalmas a pozícióra” most vasárnap azonban Bajnai Gordon mellett Gyurcsány Ferenc is Karácsony Gergelyt támogatására szólított fel, és így tett a Szolidaritás is.

„Úgy tűnik, hogy a szocialisták most három az egy ellen mennek, de mi így is végigcsináljuk a választást.”

– mondta Molnár, hozzátéve hogy Horváth Csaba azért mégiscsak több ajánlást gyűjtött be vetélytársánál.

A sajtó kérdéseire adott válaszok után Karácsony Gergely maga is leadta szavazatát a Nyugati téri előválasztási ponton. Arról, hogy kire szavaz, csak annyit árult el,

„Az esélyesebb jelöltre.”

A Nyugati téren kívül még 33, forgalmi csomópontokra kitelepült sátornál, valamint 26 pártirodában is lehet regisztrálni és szavazni az előválasztáson, budapesti lakcímkártyával. A sátrak 9-től este 7-ig várják a szavazókat, a pártirodák nyitvatartása ettől eltérő is lehet.

Mindezek mellett annak, aki január 23. délig ebből a célból regisztrált valamelyik pártirodán, immár lehetősége nyílik egyedi azonosítóval online is szavaznia, ezt ebben a körben több mint 1400 budapesti fogja megtenni.

Címlapkép: Mérce