Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki pártok szerint közel tizenkétezer ajánlás gyűlt össze a két baloldali főpolgármester-jelöltre az előválasztáshoz

Ez a cikk több mint 5 éves.

Összegyűjtötték a szükséges számú ajánlást Horváth Csaba és Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd budapesti főpolgármester-jelöltjei, így hétfőn. Mai sajtótájékoztatójukon az első kör szervezésében résztvevő baloldali pártok képviselői arról számoltak be, rendkívüli kellemes meglepetésként érte őket, hogy 11,765, azaz közel 12,000 ajánlás gyűlt össze az előválasztás első fordulóját megelőző időszakban.

Ezzel kapcsolatban Őrsi Gergely közölte, a két jelölt közül a különböző pártirodákban Horváth Csaba, az MSZP-s jelölt 6465 ajánlást gyűjtött össze, míg Karácsony Gergely pedig 5400-at. Hozzátette, ez a már átnézett, és hitelesített többsége az ajánlóíveknek, amit a pártok közösen, hivatalos és végleges számnak fogadják el.

Mind Horváthnak, mind pedig Karácsonynak 2-2,000 ajánlásra votl szüksége, ezt probléma nélkül összegyűjtötték.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is megköszönte mind az ajánlásokat, mind pedig az előválasztás lebonyolításában résztvevő pártaktivistáknak eddigi munkájukat.

Kifejezte, nem volt igaza a Fidesznek akkor amikor azt állította, érdektelenségbe fulladna a budapesti ellenzéki előválasztás, hiszen máris azt láthatjuk, hogy

„több ezer ember mozdult meg, hogy szavazzon.”

Arra hívta fel a fővárosiakat, vegyenek részt az első fordulón, „mutassák meg Budapesten, hogy milyen a demokrácia.

Élő Norbert, a DK részéről elmondta, ”történelmi tettnek„ tartja az ajánlások számát, és szerinte ”Budapest megmutatta, mi az a szabadság.„ Elmondta, ”teljesen mindegy, hogy a két kiváló jelölt közül kit választanak,„ a lényeg csak az, hogy eldöntsék, ki a legalkalmasabb kihívó Tarlós István ellen.

Őrsi sajtókérdésre azt is közölte, 1411 ember jelezte, online kíván szavazni az elovalasztas2019.hu oldalon, aho január 28 és február 3 között egyedi azonosítóval, interneten is szavazhatnak. A február 3-án záródó szavazásnál érvényességi küszöb még nincs, egyszerű többség dönt arról, kit indít majd a baloldal. Február 3-án pedig részletes részvételi adatokat is közölni fognak.

Arra válaszolva, hogy egy nemrég a Závecz Research által készített közvélemény-kutatás, szerint csak Karácsony Gergelynek van esélye leváltani Tarlóst, Őrsi úgy reagált, ezt a kutatás nem ők készítették, ők a választásra és annak lebonyolítására koncentrálnának inkább. Az előválasztás után a folyamat költségeiről a pártok részletes elszámolást is közzé fognak tenni.

Ezen kívül hétfőn nyílnak meg Budapest 33 pontján lesznek sátrak, ahol helyben lehet regisztrálni és szavazni, ezenkívül az előválasztás 26 pártirodában is lehet szavazni. Őrsi elmondta, a forgalmas csomópontkra kihelyezett sátrak reggel 9 és este 7 között várják a szavazni vágyó budapestieket.

A hétfőn megnyíló regisztrációs- és szavazóhelyiségek teljes listája itt elérhető.

A budapesti, főpolgármesteri előválasztást a független jelöltként induló Puzsér Róberttel történt, hosszas egyezkedés után döntötték el a baloldali ellenzéki pártok. A Puzsér által támasztott feltételeknek megfelelően az előválasztásra online is lehet regisztrálni és online szavazás is biztosított, és a szavazók adatai nem kerülnek be a pártok adatbázisaiba.

A választást végül kétfordulós verzióban valósították meg. Ennek során a pártszövetségben induló MSZP és Párbeszéd első körben február 3-ig szavazással dönti el, hogy Karácsony vagy Horváth Csaba indul-e közösen a színeikben.

Majd a júniusig tartó második fordulóban az itt győztes jelölt néz szembe a többi, Tarlós István főpolgármester ellen induló ellenzékivel. Eddig közülük Puzsér Róbert függetlenként, LMP-s támogatással és Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje jelezte második fordulós részévtelét.

Karácsony és Horváth Csaba eddig két alkalommal előválasztási vitán is részt vett, a keddit a Mérce is élőben közvetítette:

Címlapkép: MSZP, Facebook