Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Előválasztások jönnek az ellenzéki oldalon a budapesti főpolgármester-választás előtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elindulhat az előválasztásra való felkészülés Tarlós István fideszes budapesti főpolgármester kihívójának kiválasztására. Tegnap este Puzsér Róbert független jelölt, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke közös nyilatkozatban erősítették meg az előválasztási folyamat elindulásának tényét.

A nyilatkozatot Facebook-oldalán is közlő Puzsér azt írta, „nagy lépéssel került közelebb” a „Sétáló Budapest” program a megvalósításához, és megerősítette, hogy a baloldali pártok által tartott első forduló után júniusban ő mérkőzik majd meg az ott legsikeresebb jelölttel.

Mivel Puzsér a részvételt korábban bizonyos feltételekhez kötötte (nyílt és átlátható jelölési folyamat, nyílt vita az előválasztás előtt, internet-alapú szavazás) ezek pedig továbbra sem teljesültek, így a felek kétfordulós előválasztás előkészítésén dolgoznak. Mint a közös nyilatkozatukban fogalmaznak,

„Puzsér Róbert előválasztási indulással kapcsolatos feltételei ezen a télen nem teljesíthetőek, ezért az előválasztást kétfordulóssá alakítjuk. Az első fordulóban az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Magyar Szolidaritás Mozgalom választja ki jelöltjét, aki a júniusi második fordulóban mérkőzik meg a centrum jelöltjével. Júliustól egyetlen ellenzéki jelölt néz majd szembe Orbán Viktor budapesti helytartójával, Tarlós Istvánnal.”

A nyilatkozat aláírói kinyilvánították viszont, hogy a második fordulóban olyan választást kívánnak lebonyolítani, amelyet független szervezet készít elő és vezényel le, nem pedig egy vagy több párt, online és személyes szavazásra is lehetőség lesz, a szavazók adatai pedig egyetlen párt adatbázisába sem fognak bekerülni. A kétfordulós előválasztás célja pedig egyértelmű: a végén csak egyetlen ellenzéki jelölt állhasson Tarlós Istvánnal szemben.

A nyilatkozat úgy zárult:

„Az előválasztást olyan politikai innovációnak, olyan demokratikus intézménynek és olyan közösségformáló aktusnak tekintjük, amelynél többet békés eszközökkel nem tehetünk az illiberális újfeudalizmussal szemben változást akaró többség főpolgármester-jelöltjének megválasztása érdekében.”

A témában ma délelőtt az MSZP,  DK, a Páreszéd és a Szolidaritás közös sajtótájékoztatót tartott, ahol Molnár Zsolt megerősítette, 2 fordulós előválasztás jön jövőre, a terv támogatására pedig minden ellenzéki pártot felszólított.

Molnár a bejelentésen úgy fogalmazott, „történelmi nap” jött el, hiszen nem fordult még elő olyasmi, hogy előválasztást tartanának Magyarországon. Molnár szerint 2014 és 2018 is megmutatta, „más módszereket kell keresni” a Fidesz legyőzésére, mint amelyeket addig használtak és a cél, hogy „ne pártok, ne tárgyalóasztal mellett kötött alkuk, hanem a budapesti nép” választhassa ki az ellenzék jelöltjét.

Arról is beszélt, az elmúlt napok tüntetésein kialakult ellenzéki egységre utalva, hogy „a Kunigunda útjának szelleme járja be Európát”, így minden ellenzéki pártot jelöltállításra biztatott az első körben, a budapestieket pedig aktivitásra, és szavazáson való részvételre kérte meg.

A maga és az MSZP részéről Horváth Csabát ajánlotta röviden a választók figyelmébe.

Molnár után a Demokratikus Koalíció részéről Gy. Németh Erzsébet, majd a Párbeszéd részéről Kocsis-Cake Olivio és a Szolidaritás vezetője, Székely Sándor is támogatólag szóltak hozzá az előválasztást ötletéhez. Kocsis-Cake azt is kiemelte, a Párbeszéd az a párt, amely az előválasztás tervét már nagyon régóta szorgalmazza, és nagyon hatékony, mozgósító eszköznek nevezte azt. Azt is elmondta, jelöltjüket hamarosan meg is nevezik.

Címlapkép: MTI Fotó: Bruzák Noémi