Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Így dönthetsz arról, ki legyen Tarlós István kihívója

Ez a cikk több mint 5 éves.

Elkezdődik (pontosabban: rövid decemberi időszak után folytatódik) a regisztráció az ellenzéki előválasztáson való részvételre. Ezt mindenkinek meg kell tennie, aki szeretne beleszólni abba, ki legyen Tarlós István kihívója a 2019 őszi főpolgármester-választáson. Pontosabban egyelőre Puzsér Róbert kihívóját keresi a baloldali-liberális pártok egy része, az előválasztás ugyanis két fordulós lesz.

Az előválasztás értelme az lenne, hogy az ellenzéki pártok megóvják magukat attól, hogy a választások előtti hetekben a 4 évvel ezelőttihez hasonló kreténkedésen kapják magukat. (Aki nem emlékezne, a vödörvizes-síró kisgyerekes videót követően visszalépő, MSZP által is támogatott Együtt-PM-jelölt, Falus Ferenc kiszállása után Bokros Lajos neoliberális közgazdász, volt európai parlamenti képviselő 36%-ra volt jó, az LMP-s Csárdi Antal 5.7%-ot kapott – Tarlós István 49%-os végeredményével szemben.)

Az előválasztási fordulók győztese jelen állás szerint az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd közös jelöltjévé válna, vagy legalábbis nem kellene megküzdenie a felsorolt pártok jelöltjével. Egy előválasztás ezen túlmenően is hasznos lehet:

a jelölteknek több idejük van építeni üzeneteiket, profiljukat, és arra is lehetőség van, hogy az előválasztás folyamatában részt vevő budapestieket mélyebben elkötelezzék maguk mellett.

Az ellenzéki erők végül csak a főpolgármester kiválasztására rendeznek előválasztást, ebben azonban a pártok nagy része valamilyen formában jelezte részvételi szándékát, ami azt is jelenti, hogy az a jelölt, akire a résztvevő állampolgárok többsége voksol, végül összehasonlíthatatlanul nagyobb legitimitással (valamint talán aktivista bázissal és egyéb erőforrásokkal) rendelkezik majd, mint Bokros Lajos vagy Csárdi Antal 2014-ben.

A kétfordulós előválasztás menetéről Puzsér Róbert és a baloldali pártok egyeztek meg, az LMP által is támogatott Puzsér számára ugyanis nem voltak elfogadhatóak a baloldali-liberális pártok által lefektetett keretek. Erre a fordulóra majd nyáron kerül sor.

A Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Szolidaritás által rendezett első forduló viszont már folyamatban van. Az indulni kívánók hétfő óta gyűjtik az induláshoz szükséges aláírásokat, azok pedig, akik bele szeretnének szólni, ki legyen Tarlós István kihívója, szerda reggeltől regisztrálhatnak MSZP-irodákban. (A hvg.hu úgy értesült, valójában már hétfő óta várják a regisztrálókat.)

Hogyan és kire szavazhatok?

Az előválasztáshoz a visszaélések kiküszöbölése érdekében személyes regisztrációra van szükség: ezt a január 28-án induló szavazás alatt személyesen is megteheti bárki, de aki onlájn szeretné majd leadni szavazatát, annak szerda reggel és január 23 közt jeleznie kell részvételi szándékát, egyelőre az MSZP és a Párbeszéd budapesti irodáiban, noha elhangzottak homályos ígéretek, melyek szerint utcai kitelepüléseken is lehet majd regisztrálni. Az irodák – jelen állás szerint 32 – szerda reggeltől vannak nyitva, eltérő időpontokban.

Az előválasztásra pártirodákban lehet regisztrálni. A helyszínek listája bővül, majdnem minden kerületben van erre lehetőség.

A nyitvatartási időpontokat az előválasztás honlapján, a helyszínek listája pontra kattintva lehet megnézni.

A folyamatban való részvételnek feltétele még egy „értéknyilatkozat” aláírása, ezen túl személyi igazolványra és lakcímkártyára lesz szüksége a regisztrálni kívánó budapesti állampolgárnak, aki a helyszínen egy kódszámot fog kapni, ezt az internetes szavazáson kell megadni. A szavazatokat aztán január 28. és február 3. között lehet leadni, személyesen vagy online.

Az előválasztáson indulni kívánó jelöltek hétfőn vehették át az íveket és kezdhették el az induláshoz szükséges 2000 érvényes aláírás összegyűjtését. Az aláírásokat január 23-ig lehet gyűjteni, ekkor válik véglegessé, kikre lehet majd szavazni.

Az MSZP már bejelentette, hogy a párt budapesti frakcióvezetőjét és 2010-es jelöltjét, Horváth Csabát indítják, a DK nem indít jelöltet az előválasztáson. Az évek óta az előválasztás intézménye mellett kardoskodó Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere, Karácsony Gergely a múlt héten jelentette be, hogy elindul. Nem kizárt, hogy a napokban lesznek további jelentkezők, az indulási szándékot e hét péntekig kell jelezni.

Az első – január-februári – forduló győztese júniusban mérkőzik meg a második fordulóban induló jelöltekkel, az első fordulóétől eltérő szabályok mellett. A nyári fordulót a pártoktól független civil szervezet fogja lebonyolítani, és egy 50 ezer fős érvényességi küszöbben is megállapodtak.

Az LMP által is támogatott Puzsér Róbert mellett eddig Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje jelezte, hogy részt venne a második fordulóban. A Budapesten jelentősebb erőt képező Momentum eddig még nem döntötte el, részt vesz-e az előválasztáson, ahogy azt sem, kit szeretnének indítani vagy támogatni főpolgármesterként.

Címlapkép: MTI / Bruzák Noémi