Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömeges sztrájk a mexikói autóipar fellegvárában, egész Észak-Amerikára hatással van

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hetvenezer munkás lépett sztrájkba a mexikói autóipar fellegvárában, az Egyesült Államokhoz közel fekvő Matamoros városában, ahol az USA autóiparának külföldre telepített gyárai találhatók, de itt van néhány európai, valamint japán gyártó amerikai piacra termelő üzeme is.

A több mint félmillió lakosú városban a lakosság jelentős része dolgozik az autóiparban az ellátási láncok valamely pontján, vagy azt kiszolgáló iparágak valamelyikében, közülük hetvenezren tették le a munkát, hogy tiltakozzanak a cégekkel kollaboráló szakszervezetek, az alacsony fizetések és a botrányos munkakörülmények ellen.

A városban megtermelt javak a NAFTA egyezménynek megfelelően vámmentesen termelhetnek az Egyesült Államok piacára, azonban a mexikói munkás bére egy USA-beliének mindössze egyhatoda, így rengeteg cég telepítette üzemét a határközeli településre.

A január 12. óta, csaknem három hete tartó sztrájk során a munkások húsz százalékos béremelést, valamint évi 1 700 dolláros bónuszt követeltek, ahogy tiltakoztak a rabszolgatelepekhez („sweatshop”) hasonló munkakörülmények ellen – az elmúlt húsz évben ez volt a legnagyobb sztrájk Észak-Amerikában.

A sztrájk során a város negyvenöt üzemében állt le a termelés, javarészt autóalkatrészeket előállító üzemekben, valamint – hasonlóan a győri Audi motorgyár leállásának következményeihez – az ellátási láncok miatt lelassították vagy leállították a termelést a Ford és a General Motors USA-beli és kanadai gyáraiban.

A munkások a „tőkével kollaboráló és nacionalista hivatalos szakszervezetek”, valamint az állam ellenállása ellenére, önmagukat szervezték meg magukat és kezdtek vadsztrájkba.

A munkások a sztrájk során ellátogattak a közeli USA-Mexikó határhoz, ahova „a szakszervezetek és a cégek megölnek minket” feliratú transzparenseket hordtak magukkal, és a „Gringók (USA lakosai), ébredjetek fel” szöveget skandálták:

A sztrájkok harmadik hetében 23 vállalat 31 üzemében meg tudott állapodni a vállalat vezetősége a szervezett munkásság által kijelölt képviselőkkel abban, hogy megadják a követelt béremeléseket és bónuszt. Azonban tizenhárom üzem vezetősége az állammal állapodott meg, melynek fényében illegálisnak nyilvánították a sztrájkot, és 25 000 munkást kirúgással fenyegetnek, amennyiben 24 órán belül nem térnek vissza posztjaikra.

Miközben az amerikai autógyártók Mexikóban embertelen körülmények között, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatják a munkásokat, az Egyesült Államokban ugyanezek a cégek a mexikói munkások ellen hergelik detroiti kollégáikat, miszerint azok elveszik a munkáikat.

A WSWS azonban meginterjúvolt detroiti munkásokat, ami alapján nem egyértelmű, hogy működne a propaganda:

A megkérdezettek maguk is sztrájkkészültségben vannak, miután a General Motors épp újabb gyárbezárásokra készül az amerikai autógyártás szebb napokat is látott egykori központjában, és a két autóipari központ munkásai kölcsönösen kifejezték egymás iránti szolidaritásukat.

via World Socialist Web Site / Labournet
Címlapkép: WSWS / Twitter