Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három Győr környéki beszállítónál is leállt a munka az Audi-sztrájk miatt: ott is bérfejlesztések jöhetnek

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Napi.hu információi szerint három Győr környéki Audi-beszállítónál is leállt a munka a német autógyártó helyi üzemében zajló sztrájk miatt. A portál szerint a három érintett cég az autóüléseket készítő Lear Corporation Hungary Kft., a lökhárítógyártó, a Rehau-Automotive Kft., valamint az Audi logisztikai partnere, a Syncreon Hungary Kft. A leállás oka, hogy a múlt csütörtök óta tartó sztrájk miatt az Audi semmilyen terméket nem hív le ezektől a beszállítóktól.

A Napi.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy a sztrájkoló munkavállalóival való tárgyalások során az Audinak azt is figyelembe kell vennie, hogy egy esetleges béremelés a termelési lánc alsóbb fokain elhelyezkedő beszállítóknál is bérköveteléseket eredményezhet, ebből kifolyólag pedig a beszállítók növelhetik az Audinak eladott termékeik árát.

Egy esetleges béremelés az Audinál ugyanis munkaerő-elszívó hatással lehet az alsó szintekre, így ha meg akarják tartani saját alkalmazottaikat, a beszállítóknak is bérfejlesztéseket kell végrehajtaniuk.

A beszállítók munkatársai jellemzően arányaiban ugyanakkora béremelésre számítanak, mint amekkorát a maggyár megad – írja a portál.

Mint ismeretes, a kb. 13 ezer alkalmazottat foglalkoztató Audi Hungária dolgozóinak sztrájkja országhatárokon átívelő hatással is járt, hiszen a német cég ingolstadti központjában is le kellett állítani a termelést a Győrben készülő motorok hiánya miatt.

Egyetlen vállalat dolgozóinak szervezett fellépése tehát jól láthatóan az üzem kapuin túllépő, komoly hatásokkal járhat, amelyből egy egész megye munkavállalói is profitálhatnak.

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba