Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Zugló önkormányzata is bojkottálja a rabszolgatörvényt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A XIV. kerület vezetése is csatlakozott azoknak az önkormányzatoknak a sorához, amelyek saját cégeinél nem alkalmazza a munka törvénykönyvének túlóraszabályozásra vonatkozó módosításait – írja közleményében a Zuglói Polgármesteri Hivatal.

A zuglói közgyűlés csütörtöki ülésén vette napirendre a rabszolgatörvény témáját, a javaslatot Karácsony Gergely polgármester terjesztette elő. A képviselő-testület elfogadta az előterjesztését, azaz megadta a felhatalmazást a rabszolgatörvény bojkottálására. A döntés értelmében tehát

a zuglói az önkormányzat cégeinél nem lehet olyan szerződést kötni, amelyben a munkaidőkeret tartama meghaladja a 12 hónapot, továbbá az évente elrendelhető rendkívüli munkaidő meghaladja a 250 órát.

Karácsony Gergely előterjesztését a testület fideszes tagjai nem szavazták meg, az MSZP-Összefogás Zuglóért képviselői pedig azt kérték a polgármestertől, tegyen meg mindent azért, hogy Zuglóban a nem önkormányzati gazdasági társaságok se alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

Ezzel Zuglóval bővült azoknak az önkormányzatoknak a sora, amely érvényre juttatta az eredetileg Szegedről induló kezdeményezést, azaz 400 túlóra és a hároméves munkaidőkeret alkalmazásának bojkottját.

A túlmunka kereteit a dolgozók kárára kitágító törvénymódosítás elfogadása óta egyre több önkormányzat fogad el hasonló rendeleteket, így járt el többek között Szegeden, Dombóváron, Salgótarjánban, a XV. kerületben és Szombathely is, utóbbi képviselő-testületében kisebb botrányt is kiváltott az eset. Az ellenzék más városokban is nyújtott be hasonló előterjesztéseket, ám a fővárosban és Miskolcon például napirendre sem tűzték, Újpesten pedig leszavazták a javaslatot.

Időközben több nagyvállalat – köztük például a Spar és a Tesco – is jelezte, nem fogja alkalmazni a rabszolgatörvényt. Vannak viszont cégek, amelyeket ezek a szempontok sem zavarják meg: a Penny Market épp tegnap jelentette be, hogy alkalmazni fogja – önkéntes alapon – a túlmunkára vonatkozó új szabályozásokat.

 

 

Címlapkép: MTI / Bruzák Noémi