Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyertyát gyújtottak a Kossuth téren a kihűlés miatt elhunyt emberek emlékére

Ez a cikk több mint 5 éves.

A rendszerváltás óta Magyarországon fagyhalált halt emberek emlékére gyújtottak gyertyát hétfőn kora este a Kossuth téren civilek. Az eseményen beszédet mondott Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke és Ujhelyi Sándor, a Minden Ember Számít Egyesület alelnöke.

Simó Endre emlékeztetett: a gyertyagyújtás azért az összesen több mint 8 ezer ember emlékéért történt, akik a rendszerváltás óta Magyarországon kihűléses halál áldozatai lettel. Úgy fogalmazott, „ma megtöltenék ezt a teret”, ha emberszámba vették volna őket. Hozzátette, a „Nagy Kaszás” most is kegyetlenül „arat”:  2018 szeptembere óta 78-an szenvedtek fagyhalált saját fűtetlen otthonukban vagy kórházba kerülésük után.

Hangsúlyozta, hogy a kormány október óta a hajléktalan emberek ellen fordult a kriminalizálásukkal ahelyett, hogy a hajléktalanság okának kiküszöbölésével törődnének. Szerinte ez azért van így, mert nem társadalmi érdek, hanem a pénzvilág érdeke „vezérli urainkat”.

Majd arról is beszélt, szerinte „aljas hajlamokat ébreszt az arra az ordas eszmékre fogékonyakban” az „akinek nincs semmije, annyit is ér” – filozófia, amit a kormány magáévá tett. Simó arra intett: vigyázzunk, nehogy bekövetkezzék, amiről Radnóti írt 1944-es Töredék című versében, majd idézte a költemény első versszakát:

Oly korban éltem én e földön,
mikor az ember úgy elaljasult,
hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
befonták életét vad kényszerképzetek.

Simó ezután követeléseket fogalmazott meg a rászorulók, a Magyar Szociális Fórum, és a jelenlévők nevében: lakhatást kilakoltatást helyett, szociális lakásépítést, a kilakoltatott családok újraegyesítését, biztonságot létbizonytalanság helyett, illetve azt, hogy azonnal lássák el tüzelővel a rászorulókat.

Ujhelyi Sándor szerint „nagyon önző világban élünk”, amelyben kevesen hajlandóak odafigyelni a másik emberre. „Mert az, hogy valaki a saját lakásában hal meg, az azt jelenti, hogy van szomszédja, lenne olyan ember, aki azt mondja, >>ne halj meg itt mellettem, segítek neked<<”. A kormány politikája azonban Ujhelyi szerint azt segíti, hogy inkább rúgjanak bele a gyengékbe.

Azzal zárta mondandóját: hatalmas társadalmi felelősség az, és egyben hatalmas kormányfelelősség az, hogy hányan halnak meg telente. Végül egyperces néma vigyázzállással zárult az esemény.

A megemlékezésről készült videónk itt tekinthető meg:

 

Címlapkép: Gyertyagyújtás a fagyhalált haltak emlékére 2019. január 21-én a Kossuth téren. Fotó: Mérce