Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kiderült, hogy Trump ellen az amerikai kémelhárítás is vizsgálatot indított

Ez a cikk több mint 5 éves.

A New York Times pénteken megjelent cikkében látott napvilágot az információ, miszerint az FBI kémelhárítói nyomozást indítottak Donald Tump amerikai elnök ellen, hogy kiderítsék, akarata ellenére vagy szándékosan orosz érdekek mentén ügyködik-e.

A nyomozás azután indult, hogy a szövetségieknek gyanús lett 2017-ben James Comey FBI-igazgató kirúgása, illetve az elnök azt követő kommunikációja. Ebben az ügyben párhuzamosan egy másik nyomozást is indított az FBI, az viszont tisztán bűnügyi, és azt vizsgálja, vajon a Szövetségi Nyomozó Iroda vezetőjének kirúgása az igazságszolgáltatás akadályozásának minősül-e.

A két nyomozás azóta beolvadt Robert Mueller speciális megbízott nyomozásába, ami a Trump-kampány és az orosz kormány esetleges összejátszása kiderítésére indult. A Mueller-vizsgálatról a Mérce is többször beszámolt, például itt, vagy itt, esetleg itt.

A Washington Post vasárnap reggeli cikkében ezzel összefüggésben Trump egy szokatlan húzásáról is értesülhettek az olvasók: mikor 2017-ben az amerikai elnök Hamburgban hivatalosan találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a két vezető mintegy kétórás megbeszélésre bezárkózott, itt csak a tolmácsok lehettek jelen, akiknek viszont határozottan megtiltotta Trump, hogy beszámoljanak az elhangzottakról egyéb kormánytagoknak, majd utasította őket a jegyzeteik megsemmisítésére.

Azt már a brit Guardian szúrta ki, hogy amikor Trumpot a Fox News hírcsatorna munkatársa arról kérdezte, hogy valaha dolgozott-e Oroszországnak, az elnök nem adott egyértelmű, igen-nem választ. A kérdésre mindössze annyit mondott, hogy

„Azt hiszem, ez a legsértőbb dolog, amit valaha kérdeztek tőlem.”

Egy republikánus szenátor, Ron Johnson szerint az elnök „más területeken nehéz helyzetbe került a szivárogtatások miatt, ezért eléggé frusztrált volt” és ezért legitim módon titkolta el a Putyinnal folytatott beszélgetést.

Trump elnök kifejtette, hogy ő semmilyen különösebb lépést nem tett afelé, hogy eltitkolja a találkozón elhangzottakat, amin „többek között Izraelről volt szó.”

Forrás: The Guardian; Washington Post; The New York Times