Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Donald Trump Twitteren utasítja igazságügy-miniszterét, hogy állíttassa le az ellene folyó nyomozást

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Trump-kampány orosz szálait vizsgáló Robert Mueller nyomozása már régóta szálka az amerikai elnök szemében. A 2017 óta megkezdett nyomozás célja, hogy felderítse „volt-e kapcsolat vagy koordináció az orosz kormány és olyan egyének között, akik Donald Trump elnöki kampányához köthetők.” A nyomozást azóta kiterjesztették Trump személyére is, Mueller itt azt vizsgálja, hogy az elnök megvalósította-e az igazságszolgáltatás akadályozását, amikor az orosz szálat vették vizsgálat alá.

Robert Mueller 2001 és 2013 között volt az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) igazgatója, jelenleg az Amerikai Igazságügyi Minisztérium speciális megbízottja. A nyomozás kezdete óta Mueller vádat emeltetett több esetben külföldi befolyás érvényesítése és az Egyesült Államok elleni összeesküvés miatt, a Trump-kampánnyal összefüggésben Trump tanácsadóival szemben (Paul Manafort és Rick Gates), illetve vallomást csikart ki Michael T. Flynn, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadótól, aki beismerte, hogy hamis vallomást tett az FBI-nak korábban az orosz nagykövettel való kapcsolatáról.

Fehér Házi források szerint Donald Trump eddig két alkalommal is megpróbálta kirúgatni Mueller-t, de mindkét alkalommal ellenállásba ütközött.

Szerda reggel Twitter-üzenetben azt írta Jeff Sessions igazságügy-miniszternek:

„Ez egy szörnyű helyzet, és Jeff Sessions igazságügyi miniszternek miniszternek azonnal le kellene állítania ezt az Elfogult Boszorkányüldözést azonnal, mielőtt még tovább marja az országunkat. (…)”

Jeff Sessions egyelőre nem mutatta még jelét annak, hogy megfogadná az elnök tanácsát.

Forrás: The Guardian
Kép: flickr.com (Medill DC)