Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb volt munkatársa tanúskodna Trump ellen, vádalku után

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bűnösnek vallotta magát ma Sam Patten politikai lobbista, illegális pénzadományok Trumphoz való eljuttatásában a washingtoni, fővárosi ügyészségen. Patten a már magát ugyancsak bűnösnek valló, elítélt republikánus politikai tanácsadóval, Paul Manaforttal együtt segítette a Viktor Janukovics megbuktatott, oroszpárti ukrán elnök híveiből álló Ellenzéki Blokkot 2014-től. Emellett Patten az törvénytelen politikai kampányokat folytató  brit cég, a Cambridge Analytica szerződéses munkatársa is volt.

Sam Patten most egy, a Robert Mueller FBI-vezető által működtetett bizottsággal kötött vádalku értelmében elismerte, lobbiadományokat fizetett Donald Trump elnök beiktatási bizottságának egyes, az Ellenzéki Blokkot támogató ukrán milliárdosok kérésére. Ők maguk a 2014-es oroszellenes amerikai szankciók miatt nem küldhettek volna pénzt,

Patten azonban vallomása szerint vállalta, hogy ezeket a maga nevében, strómanként eljuttatja Trumphoz.

Abban is bűnösnek vallotta magát, hogy minderről korábban hazudott a Szenátus 2016-os választást vizsgáló bizottságának is.

Patten vallomására és vádalkujára Thomas Barrack, a Trump beiktatási ceremóniájáért felelős bizottság vezetője és a Fehér Ház sem reagált még a sajtónak.

Arról a híradások nem szóltak, hogy az oligarchák azért utaltatták-e át a pénzt, hogy szankciók alatt álló személyekként is megjelenhessenek a beiktatási díszvacsorán, vagy esetleg más szívesség állhat-e a háttérben.

Pattenről azt lehet még tudni, hogy hosszú ideig munkakapcsolatban állt a botrányos körülmények között nemrég leleplezett politikai kémkedéssel és Facebooktól kapott személyes adatok felhasználásával foglalkozó Cambridge Analyticával is. Ezt a céget Trump megválasztásában és a Brexit győzelmében játszott szerepéről ismerik főként.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy Trump volt fő bizalmasa és ex-ügyvédje, Michael Cohen és David Pecker a National Enquirer pletykalap főszerkesztője után újabb volt Trump-bizalmas hajlandó tanúskodni Robert Mueller bizottságának a 2016-os választás során, és azt követően Donald Trumpot körülvevő illegális külföldi befolyásolásról.

Sam Patten ezt már csak azért is meg fogja tenni, mert vallomása alapján főbenjáró bűncselekményt (felony) követett el, amelyet alapesetben akár 5 év szabadságvesztéssel is büntethetnének az USA-ban. Vádalkujában azonban szerepel, hogy szabadlábon védekezhet, amennyiben „teljes mértékben együttműködik az Igazságügyi Minisztérium különbizottságával” (tehát Robert Muellerrel), aki az ügyet vizsgálja.

A vádalkut kötő tanúk sora ugyan egyre bővül, és eddig több szálon is felfedte az FBI bizottsága, hogy Trumpnak valóban kitűnő lobbikapcsolatai vannak olyan körökkel, akik legalábbis Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai, lojális oligarcháinak és politikusainak alkalmazásában állnak,

az azonban még korántsem bizonyos, hogy olyan bűncselekmény nyomát is megtalálják, amely miatt javasolható lenne az elnök hivatalából való eltávolítása.

Ezen a szálon a már letartóztatott, de együttműködését még be nem jelentő Paul Manafort, egy igazi republikánus „öreg rókának” számít. Manafortot saját bevallása szerint régi barátja, a már Richard Nixon óta a republikánusok lejáratókampányain gőzerővel dolgozó Roger Stone vitte be Trump kampányába.

Stone elmondása szerint Manafort részvételére elsősorban a republikánusok 2016 nyári, clevelandi jelölőgyűlése miatt volt szükség, ő ugyanis a delegáltak elnökjelölti szavazatainak összegyűjtésében, és a sikeres jelölés helyszíni koordinálásában volt szakértő Ronald Reagan és George H. W. Bush elnöksége alatt.

A nyolcvanas évek végén váltott, megalapították a Black, Manafort & Stone tanácsadó céget, és nemzetközileg, főleg igen kellemetlen afrikai, ázsiai autokrata vezetők lobbistáivá váltak, azok washingtoni képviseletén kerestek rengeteg pénzt, akiket a kilencvenes-kétezres években egy megbecsült PR- vagy lobbistacég sem vállalt nyíltan.

A jelölőgyűlés előtt folyamatosan röppentek fel a hírek arról, hogy a Trumpot elutasító, republikánus jobboldali fősodor nyílt lázadásra készül. A hirtelen ismét az USA-ba visszatérő Manafort és addig mellőzött volt kollégája, Stone dolga az volt, hogy ezt a jelöltek között Clevelandben minden eszközzel megakadályozzák. Míg Manafort a delegáltakat járta végig hivatalos úton, addig Roger Stone különböző fenyegetésekkel jelent meg a médiában, megígérte például hogy a Trump-támogatók számára nyilvánossá teszi az ellene szavazni készülő delegáltak hotelszobáinak számait.

Azt nem tudni, Manafort pontosan miféle összekötői szerepet vitt ezenkívül a kampányban, sokan viszont azt sejtik, hogy komoly ára lehetett annak, hogy politikai szakértelmét Trump rendelkezésére bocsátotta a párton belüli lázadás kiküszöbölésére.

(The Guardian, Washington Post // Címoldali kép: Paul Manafort volt kollégája, Sam Patten bűnösnek vallja magát Washington DC. államügyésze előtt, illegális hozzájárulás elfogadásában és átutalásában, Bírósági rajz, Political Revolution, Facebook)