Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetemista korában készült videóval próbálták lejáratni az amerikai szocialista képviselőnőt, teljesen visszaütött a dolog

Ez a cikk több mint 5 éves.

Amióta a november 6-i, félidős amerikai választásokon képviselői helyhez jutott az amerikai szocialisták ifjú reménysége, a 28 éves Alexandria Ocasio-Cortez, azóta dolgozik az országban igencsak hatalmas kiterjedésű és nagy befolyású média a lejáratásán.

Korábban például a Fox News kábeltévé kommentátorai azért nevették ki a magát Bernie Sanders nyomán demokratikus szocialistának valló, a februári New York-i, bronxi előválasztáson elsöprő siker arató képviselőnőt, mert arról írt, első képviselői fizetése felvétele előtt nem engedhet meg magának egy albérletet a fővárosban, Washington DC.-ben.

Most viszont egy névtelen, magát AnonymousQ1786-nak nevező twitterező rakta ki egy, még egyetemi hallgató korában, Bostonban készült videóját, ahol az Amerikában népszerű The Breakfast Club (Nulladik óra) című film egyik jelenetére hajazó szólótánccal lejt végig egy háztetőn.

A névtelen, (azóta törölt) Twitter-felhasználó úgy kommentálta a videót, hogy:

„Íme Amerika kedvenc komcsi mindentudója, ahogy éppen fogalmatlan hülyeként viselkedik – Sandy Ocasio-Cortez középiskolai videója.”

Ocasio-Cortez azonban hamar meglátta azt, amit amerikai netezők tömege is:

Ez a videó inkább hízelgő, mint megalázó ránézve, akármit is gondolt minderről az eredeti feltöltő.

Így válasza sem maradt el sokáig. Először viccelődve azt írta Twitteren az eredeti posztolónak:

„Hallom, a republikánusok szerint egy táncoló nő botrány
Nos várjanak csak, amíg látnak egy táncoló képviselőnőt!”

És  újdonsült képviselői irodája előtt még meg is ismételte a nagy sikert arató tánc néhány mozdulatát:

Annyi bizonyos, hogy a tánccal a képviselőnő számos, újabb rajongóra tett szert. Patton Oswalt stand-up komikus úgy reagált:

„Biztosan sohasem épül fel abból, hogy kikerült róla egy videó, ahol imádnivalóan táncol, és jól érzi magát a barátaival középiskolásként”
Russel Crowe színész pedig annyit jegyzett meg:

„A tánc fantasztikus, és ha több olyan politikusunk lenne, mint Alexandria Ocasio-Cortez, mi is hamarosan mind táncolnánk.”

Ocasio-Cortez azonban nem csupán viccelődésre, és önmaga véletlen mémmé változtatására használja újdonsült népszerűségét, hanem baloldali elveit is szigorúan képviseli.

Éppen az eset után jelentette ugyanis be, hogy gyökeresen meg akarja változtatni az amerikai adórendszert, méghozzá úgy, hogy komolyan megfontolná a legfelső jövedelmi decilisnél az 1930-as években bevezetett 70%-kos adó visszatérését, ebből pedig a Bernie Sanders által javasolt, a nemnövekedés alapelvére és a megújuló energiák kizárólagos használatára épülő Zöld New Deal program finanszírozására használná fel.

Minderről a CBS országos televízió 60 Minutes című műsorában beszélt, ahol azt is elmondta, ha hatalomra kerülnének a progresszív baloldaliak, 12 év alatt meg tudnák szabadítani az amerikai gazdaságot a szénhidrogének energiaforrásként való használatától, amely például a klímakatasztrófáért is felelős.

„Mi a gond azzal, ha a technológiai fejlettségünket az elérhető lehető legnagyobb szintre akarjuk fejleszteni? Ennek persze van egy olyan eleme, ahol, hát bizony, bizonyos embereknek el kellene kezdenie végre befizetni az adóit.”

– közölte a meglepettnek tűnő, őt kérdező riporterrel.