Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még le sem tette a hivatali esküt, Alexandria Ocasio-Cortez máris felkavarta a washingtoni politikát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még két hét sem telt el az amerikai félidős választások óta, amelyek nemcsak képviselőházi többséget hoztak a Demokrata Pártnak, de egy sor karakteresen baloldali fiatal politikus is mandátumhoz juttattak, de utóbbiak közül az egyik máris megmutatta: a demokrata balszárny nem a bejáratott módokon szeretne politizálni.

„Ahogyan eddig csinálták a dolgokat, nem hozott eredményeket. Új módszereket kell kipróbálnunk”

– ezt a New Yorkban megválasztott 29 éves képviselőnő, Alexandria Ocasio-Cortez nyilatkozta a The Interceptnek miközben épp útban volt, hogy részt vegyen egy tüntetésen, amelyet a Demokrata Párt képviselőházi frakcióvezetőjének, Nancy Pelosinak az irodája előtt tartottak.

A washingtoni politikai elit szokásai között ritkán fordul elő, hogy egy politikus részt vegyen egy olyan tüntetésen, amely saját pártjának egyik vezető beosztású politikusa előtt zajlik. Márpedig Ocasio-Cortez épp ezt tette.

Az akciót, mely egyébként egy nagyobb megmozdulás epizódja volt, a Sunrise (Napkelte) névre hallgató környezetvédelmi csoport rendezte, elsődleges célja pedig az volt, hogy a döntéshozókat a globális felmelegedés okainak megszüntetésére sarkallja. A januárban hivatalba lépő új szövetségi képviselőház elnöki posztjára legesélyesebb Pelosi irodája előtt épp azért gyűltek össze az aktivisták, hogy követeljék az ügyben egy különleges bizottság létrehozását és széles törvényalkotási jogkörökkel való felruházását.

Ebben a témában Pelosi politikai bizonyítványa kiválónak nevezhető, 2007 januárja és 2011 januárja közötti első házelnöki mandátuma idején már létrehozott egy hasonló bizottságot, és több, a klímaváltozás megfékezését célzó jogszabályt is teljese erőbedobással próbált meg elfogadtatni. Stábja jelezte, most is egyetért a tüntetők követeléseivel.

Ocasio-Cortez nem is kérdőjelezte meg Pelosi hitelességét az ügyben, elmondása szerint a tüntetés célja az volt, hogy ezen törekvéseiben támogassák Pelosit, illetve hogy

„prioritássá erősítsük” az ügyet.

A Demokrata Párt balszárnyának sztárja tehát gyakorlatilag megmutatta, hogyan is képzelik el a politizálás új módszereit. Ezek közül az első és legfontosabb, úgy tűnik, a folyamatos, alulról érkező nyomás, amellyel a demokrata elit is rávehető, hogy kilépjen a szokásos mederből, és érezze, hogy valós választói támogatás áll a különböző progresszívnek nevezett ügyek mögött, amilyen a fosszilis energiafelhasználás és a klímaváltozás megfékezésének ügye is.

A demokrata balszárny tehát nem elégszik meg annyival, hogy a párt most visszaszerezte a képviselőházi többséget, ezt a többséget szeretné valódi társadalmi változások szolgálatába állítani.

Ennek egyik fontos epizódjaként, Ocasio-Cortez részvételével szombaton ült össze újra a Justice Democrats névre hallgató politikai csoport, amelyet még 2017-ben alapított Bernie Sanders elnökjelölti kampánystábjának néhány vezető beosztású tagja, illetve Cenk Uygur, az amerikai alternatív baloldali médiaszcéna zászlóshajójának, a The Young Turks-nek a vezetője.

A csoport által támogatott jelöltek közül többen is mandátumot szereztek a november 6-i félidős választásokon, a Demokrata Párt balra húzásának munkáját azonban nem adják fel. A szombati ülésen arra jutottak, hogy elkezdik a felkészülést a két év múlva esedékes újabb képviselőházi választársa. Méghozzá úgy, hogy beazonosítják és előválasztáson próbálják kiütni azokat a hivatalban lévő demokrata képviselőket, akik a nagyvállalati pénzdonorok befolyása alatt állnak, és hátráltatják a progresszív agenda megvalósulását.

Arról is döntés született, hogy ezt a stratégiát a magabiztosan demokrata többségű választókerületekben fogják gyakorlatba ültetni, nem a billegő vagy republikánus többségű körzetekben.

Ez gyakorlatban az Ocasio-Cortez modelljének kiterjesztése, hiszen ő is – szinte a semmiből feltűnve – egy erősen demokrata körzetben volt képes kiütni a párt rangidős nagyágyúját, a tíz alkalommal szövetségi képviselővé választott Joe Crowley-t.

Mindezek mellett Ocasio-Corteznek jutott még ideje nekimenni az Amazonnak, amely New Yorkba telepíti százmilliós nagyságrendű állami támogatás mellett újabb főhadiszállását, illetve a konzervatív médiával is összetűzésbe került, amiért az a megválasztott képviselőnő öltözködésén keresztül próbálta megkérdőjelezni, vajon tényleg a „nép leánya”.

Jól látszik tehát, hogy az olyan politikán kívülről érkező fiatal baloldaliak, mint Alexandria Ocasio-Cortez vagy a Justice Democrats csoport által támogatott új képviselők (Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib), nem üldögélnek túl sokat a babérjaikon.

Ahogy a CNN elemzése is rámutat, ez egyszerre lehetőséget és kihívást is jelenthet a demokrata pártelit számára. Lehetőség, hisz Ocasio-Corteznek és társainak a csillaga tovább emelkedhet az amerikai politikában, ami jót tehet annak a pártnak, melynek legtöbb vezetője öreg és/vagy nem túl népszerű. Másrészt azonban ez az új generáció teljesen más szabályok szerint játszik, ami komolyan veszélyeztetheti a washingtoni status quót, a bejáratott embereket és módszereket.

(via The Intercept, Politico, CNN)