Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán várba költözése ellen tiltakozott a Párbeszéd

Ez a cikk több mint 5 éves.

Néhány tucat emberrel együtt, a valamikori karmelita kolostor, majd a Nemzeti Táncszínház immár Orbán Viktor irodájává alakított egykori épülete előtt tartott sajtótájékoztatót V. Naszályi Márta, a Párbeszéd I. kerületi önkormányzati képviselője.

A képviselő körül álló emberek „Viktor! A vár mindenkié!” feliratokkal üdvözölték a miniszterelnököt. Naszályi Márta kiemelte, miközben a kormányzat a visszaköltözést valamiféle történelmi jogfolytonossággal indokolja, ez történelmileg pontatlan, hiszen kizárólag Horthy alatt használták pusztán kormányzati célra a Várnegyedet, és akkoriban költözött oda jó néhány kormányzati hivatal.

Kiemelte azt is, a Várban jelenleg a fideszesek barátai szinte ingyen jutnak ingatlanokhoz, és a negyed teljes kisajátítása Orbán költözésével tetőződhet be.

A megjelentek és a sajtó előtt ő arról beszélt, a presztízsberuházás

több, mint 21 milliárd forintba került az adófizetőkbe, Orbán dolgozószobájának felújítása és berendezése pedig 4 milliárd forint volt.

Azt is kiemelte, hogy miközben a kulturális örökségvédelem helyzete általában az országban igen súlyos, a kormányzat visszaköltözése a Várba viszont a felújító, állagmegőrző munka mellett elsősorban a Horthy-korszak iránti nosztalgia miatt került csupán sor a költözésre.

V. Naszályi Márta kiemelte, kifejezetten kormányzati negyednek a budai várnegyed kizárólag a két világháború között számított, amikor maga Horthy Miklós kormányzó is a várpalotában lakott. Ugyanakkor ez a megoldás ma szerinte korszerűtlennek számít, és nehéz helyzetbe hozza a kerület lakóit is, hiszen ha számos minisztérium és a miniszterelnök és az elnök hivatala is a kicsi, zsúfolt negyedbe kerül, az forgalmi káoszt és további nehézségeket is maga után von majd.

A témától némileg elvontakoztató sajtókérdésre V. Naszályi Márta gratulált Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesternek a Mindenki Magyarországa Mozgalom elindításához, őt „aktív, katalizátornak” nevezte az ellenzéki oldalon, akinek fontos szerepe van. A legfontosabb dolognak az ellenzéki politikában viszont azt tartja, hogy

a választásokon általában mindenhol egy ellenzéki jelölt induljon a Fidesz ellen ezentúl.

Mint ahogy arról tegnap már írtunk, Orbán Viktor nagyon régóta, első ciklusa utolsó évei óta tervezgeti hivatala Várba való költözését, amelyre végül 2019 január 1-én, azaz tegnap kerülhetett sor.

2000 2002 között még a ma elnöki rezidenciaként szolgáló Sándor palotát szemelte ki erre a célra, és az épület felújítása korabeli áron nagyjából 2 milliárd forintból el is kezdődött. A 2002-es parlamenti választásokat viszont az MSZP-SZDSZ nyerte meg, és Medgyessy Péter miniszterelnök már nem tartott igényt az épületre.

A mostani beruházás során Orbán Viktor a szomszédos épületet, a karmelita kolostor egykori épületét kezdte el felújíttatni kiemelt beruházásként, és a renovációs munkálatok során, a világörökségi szabályokkal jócskán szembemenve még egy külön erkélyt is rakatott a viszonylag nagy épület Duna felőli oldalára.

Címlapkép: Kiss Soma Ábrahám, Mérce