Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mostantól intim higiéniai terméket is lehet adományozni a rászorulóknak a Kutyapárt szeretetládájánál

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hét közepén számoltunk be arról, hogy menstruációs szegénységről szóló magyar kisfilm fődíjat nyert a Mobile Film Festival névre hallgató nemzetközi filmfesztiválon. A menstruációs szegénységről szóló, mobillal felvett egyperces filmet – melynek címe: CYCLE (CIKLUS) – az európai országokból beküldöttek közül ítélte legjobbnak a televíziós és filmes szakemberekből álló zsűri.

A cikkünk adott ötletet az „Ételt adok-kapok” Kék Mikrót működtető önkénteseknek, hogy ezentúl nem csupán élelmiszereket gyűjtsenek a rászorulóknak, hanem női higiéniai termékeket (például tisztasági betétet vagy tampont) is.

„Ezennel ebben is mozgalmat indítunk. Vásároljunk +1 csomag terméket, és adjuk oda/juttassuk el azoknak a nőknek, akik a környezetünkben vannak, és láthatóan rászorultak, vagy a közös polcunkra is teheted” – írják a Kék Mikró Facebook-oldalán.

A Kék Mikrót még szeptemberben hozták létre a Magyar Kétfarkú Kutyapárt önkéntesei. A kidobásra ítélt mikróból született találmány az M3-as autopálya kivezető szakasza alatt, az Amerikai utat a Szőnyi úttal összekötő aluljáróban található, itt helyzethetik el a jótékonysági célra szánt élelmiszert az arra járók. Az ötletgazdák szerint a környéken sok a hajléktalan ember, akiknek a környékbeliek bár egyébként is gyakran ajánlanak fel ételt, de eddig a „placcukra” voltak kénytelen helyezni, ehhez a képest a mikrósütő sokkal higiénikusabb megoldás.

Mind az önkéntesek mostani kezdeményezése, mind pedig a díjnyertes magyar film a „menstruációs szegénység” társadalmi jelenségére reflektál. Vagyis arra, hogy rengeteg lánynak és nőnek nem áll módjában minden hónapban rendszeresen költeni intim higiéniájukra, vagyis megfelelő mennyiségű és minőségű tisztasági betétre és tamponra. Korábban itt írtunk részletesebben minderről, illetve egy ezzel kapcsolatos skóciai kezdeményezésről.