Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civil gyertyagyújtás, politikusi kiállás – a nők elleni erőszak áldozataira emlékeztek

Ez a cikk több mint 5 éves.

A nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi világnapján (november 25., a domonikai diktátor Rafael Trujillo parancsára meggyilkolt három Mirabal-nővérre emlékezve) az ENSZ-tagországokban világszerte megemlékezünk a bántalmazott, megerőszakolt, meggyilkolt nők száz- és százezreiről, akiknek szenvedései a mai napig tartanak.

Ebből az alkalomból nézzük most végig, hogy a hazai közélet hogyan reagált az emléknapra.

Ellenzék

Az MSZP és a Párbeszéd Párt a Deák téren tartott tiltakozó flashmobot Ne maradj csendben! – címmel. Az akció során a pártok prominens politikusai (többek között Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, a párt nőtagozatának elnöke, Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke, Kunhalmi Ágnes, MSZP-s országgyűlési képviselő) tiltakoztak a nőket ért erőszak ellen.

A Demokratikus Koalíció sajtóközleményt adott ki „Az európai magyarok a nőket, az Orbán-kormány a nőverőket védi!” – címmel. „Magyarországon jelenleg több, mint 200 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai és/vagy szexuális erőszaknak van kitéve. Továbbá minden héten meghal egy nő kifejezetten bántalmazás miatt” – emlékeztetett a párt, hozzátéve, hogy „ szégyen, hogy a kormány elvi támogatást nyújt a magyar nők elleni erőszakhoz azzal, hogy nem ratifikálja az Isztambuli Egyezményt és nem szavazta meg az Európai Parlament nők elleni erőszakkal kapcsolatos határozatát sem. ”

A Párbeszéd szakpolitikusának, elnökségi tagjának közleménye is felemlegeti a Fidesznek, hogy még mindig nem ratifikálták az Isztambuli Egyezményt , valamint azt, hogy ismét több milliárd forintot „dobott ki a kormány az ablakon” egy újabb „népvakító és haszontalan konzultációra családügyben.”

Szerintük a nők jussa az alázatos hallgatás és az, hogy „tele szüljük a Kárpát- medencét”. Mindeközben vigyázzunk, nehogy átessünk a küszöbön fekvő „vak komondoron”.

írta Hegyesi Beáta.

A kormány

A 24.hu számolt be többek között az Emmi – Család-, és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága közleményéről az emléknap alkalmával. Ebben az áll, hogy

„Magyarország Kormánya elutasítja a bántalmazás minden formáját és elkötelezett a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni küzdelemben, fenyegessen az kapcsolaton belül vagy más módon.”

Az Államtitkárság hozzáteszi, „Az ellátórendszer bővítése és fejlesztése mellett a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek képzésére, kutatásra és a társadalmi figyelemfelhívásra. A feladatokra több mint 3 milliárd forint biztosítunk fejlesztési forrásból.”

A portál kritikusan kiemeli, hogy tavalyi év során minden egyes nap történt egy regisztrált szexuális erőszak hazánkban, valamint, hogy a nemi erőszak elkövetői 99%-ban büntetlenek maradnak Magyarországon.

Civilek, egyéb szervezetek

Vasárnap az ELTE Állam- és Jogtudományi Karától indult és a Kossuth térre, a Parlament elé érkezett a „16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen” elnevezésű globális kampány budapesti figyelemfelhívó és megemlékező felvonulása, melynek résztvevő szervezetei voltak többek között a NaNe, a Másállapotot a szülészetben! Mozgalom, a PATENT Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség.

A felvonulást megelőző kampánynyitó esemény 14 órakor kezdődött, ahol a szervezők beszédeit az elmúlt 12 hónap alatt párkapcsolati / családon belüli erőszak során megölt nőkről való megemlékezés követte.

A 16 akciónapról a Mércén Dés Fanni és Nógrádi Noá írt figyelemfelkeltő cikket.

Pécsett is rendeztek figyelemfelhívó akciót. A FutaPécs Sportegyesület az idén megtámadott Makai Viktória ultrafutó magyar bajnok elleni támadás kapcsán szervezett figyelemfelhívó futást, amin többek közt a Pécsi Rendőrkapitányság Megelőzési Alegysége is részt vett, amely szervezet évek óta folytatja a „Női NEM – Válasz az erőszakra” nevű áldozatvédelmi programját. A program célja, hogy a nők bántalmazását megelőzzék, felhívják a figyelmet, valamint segítsék az áldozatokat.

Szegeden helyi civilek lila szalagokat osztottak a járókelőknek, hogy ezzel emlékeztessenek „a nők elleni terror, a családon belüli erőszak és a nemi erőszak problémájára”

Források: MTI; 24.hu; bama.hu; szegedma.hu
Címlapkép: Mérce