Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó gyakorlatilag elismerte, nem fogják aláírni a CEU maradását lehetővé tévő egyezményt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az EU tagországok külügyminisztereinek hétfői találkozója után tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külügyminiszter gyakorlatilag elismerte, nem tervezi a kormány aláírni azt a nemzetközi megállapodást, amely lehetővé tenné a CEU maradását Budapesten.

„nem tudok arról, hogy előkészületben lenne olyan felhatalmazás, amely azért születne számomra, hogy egy újabb (felsőoktatási együttműködési) megállapodást írjak alá” – mondta el a miniszter.

Az elmúlt időszakban a külügy két amerikai és egy kínai egyetem kapcsán írt alá államközi megállapodást, a lex CEU értelmében ez ugyanis az egyik feltétele annak, hogy külföldi felsőoktatási intézmény működhessen Magyarországon.

A CEU maradásához is ez az egyezmény hiányzik, pedig a másik fél, New York állam már többször jelezte, hogy készen áll erre. Szijjártó a tegnapi sajtótájékoztatón azzal indokolta a nem aláírást, hogy a CEU nem teljesíti a felsőoktatási törvény egy másik előírását: hogy Amerikában is rendelkezzen oktatási tevékenységgel.

„ezt egyelőre mi, a magunk részéről bizonyítottnak nem látjuk” – mondta el a magyar külügyér.

A kormánymédia hetek óta arról cikkez, hogy a CEU hazudik, amikor az állítja, hogy már rendelkezik oktatási tevékenységgel az USA-ban is. Ezt a CEU vezetői többször is cáfolták. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese például közösségi oldalán tett közzé ezzel kapcsolatban több bejegyzést is.

„New York Állam Oktatási Hivatala bejegyezte a CEU-t mint Amerikában oktató intézményt. Ezek után minden arra utaló állítás, mely szerint nincs felsőoktatási tevékenységünk New York-ban hazugság és hitelrontás” – írta Enyedi.

A kormánynak december 1-ig kellene aláírnia a New York állammal kötendő egyezményt, ám erre úgy tűnik, minden esély elúszott. A CEU egyébként október végén jelentette be, hogy az amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe viszi az egyetem, ha decemberig nincs döntés. Az osztrák kormány többször is jelezte, nagyon örül a CEU Bécsbe költözésének.

Az elmúlt időszakban a Momentum kétszer, az LMP pedig egyszer szervezett tüntetést a CEU védelmében, az ügy pedig szerepelt a magyar egyetemi hallgatók és oktatók múltheti sztrájkjának napirendjén is. November 24-én, szombaton újabb tiltakozásra kerül sor.

(Mérce / 444.hu)

Címlapkép: MTI Fotó: Balogh Zoltán