Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Bűnösök közt cinkos, aki néma” – a CEU-ért tüntetett a Momentum

Ez a cikk több mint 5 éves.

Péntek este Második Figyelmeztetés címmel a Momentum tartott tüntetést a CEU bezárása ellen az Egyetem téren. A tüntetésen, ahol beszédet mondott Mécs János, a Momentum tagja, Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is, körülbelül ezren jelentek meg.

Berg Dániel budapesti főpolgármesteri kampánynak is beillő beszédet mondott. Városi emberként definiálta magát, és arról beszélt, a nem városiaknak címezve mondanivalóját, neki miért fontos Budapest. Hosszasan sorolta a város érdemeit, és azt kérdezte, Párizs vajon kiállna a Sorbonne-ért? Oxford az Oxfordi egyetemért? Szerinte Budapestnek is ki kell állnia a CEU-ért.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy mindig a történelemben elnyomók és elnyomottak harcoltak. Azt is mondta, ő a nemzetbiztonsági bizottságból tudja, nincs Soros-hálózat, de van olyan hálózat, amely képes fellépni, ez pedig a szabad emberek hálózata, azoké, akik kint vannak most a téren.

Szél arról beszélt, szükség van a hasonlóan gondolkodók összefogására, ezzel utalt arra is, miért vesz részt a Momentum tüntetésén. Szél kiállt a társadalmi nemek szak megszüntetése ellen is, szerinte elfogadhatatlan, hogy a kormány ideológiai és politikai okokból szüntet meg egy tudományágat, egy egyetemi szakot.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszédében hosszan sorolta a problémákat, és azokat kárhoztatta, akik nem adják fel életpályájukat a rendszer elleni kiállásért cserébe. Szerinte, akik még nem álltak ki, azoknak kell egységbe rendeződniük. Akik most a tüntetésen vannak, Fekete szerint nincsenek még elegen, kellenek azok is, akik most nem politizálnak.

Fekete-Győr ezért arra kéri a felsőoktatás vezetőit, fogjanak össze: ők segíteni fogják őket. És fogjanak össze más társadalmi rendszerek működtetői, az egészségügy vezetői is, őket is támogatni fogják. Szerinte lehetőség a változtatás és ezért felelősség is: „bűnösök közt cinkos, aki néma” fejezte be beszédét.

A teljes tüntetés itt nézhető vissza:

A budapesti tüntetéssel párhuzamosan egyébként Berlinben, Párizsban, Londonban és számos nagy európai városban tüntettek a CEU-ért a Momentum rendezésében. Olvasónk fotója a berlini tüntetésről:

SONY DSC

A tüntetés végén felhívtak arra, hogy a jelenlévők csatlakozzanak Hadházy Ákos december 9-re, az MTVA-hoz meghirdetett tüntetéséhez a közmédia hazugságai ellen, illetve vegyenek részt jövő szombaton, november 24-én, a CEU-ért szervezett civil tüntetésen.