Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A főkapitányt átverve vegzálta a civil aktivistákat Szlovákiában a különleges rendőri egység

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, Szlovákiában egy különleges rendőri egység kezdte vegzálni a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak emlékére tüntetést szervező aktivistákat. A gyanú szerint az aktivisták Soros-ügynökök lennének. Az eredmény a vegzálások miatt péntekre összehívott újabb, nagy létszámú tüntetéssorozat lett, ahol az emberek kiálltak az aktivisták mellett. Vasárnap pedig kiderült, hogy az országos rendőr-főkapitánynak, Milan Lučanskýnak a különleges rendőri egység valótlan információkat továbbított a a feljelentésről.

Szlovákiában Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová februári meggyilkolása óta rengeteg változás történt a politikai elit háza táján. Az ügy következményeképpen ’89 óta a legnagyobb létszámú tüntetéseket szervezték Pozsonyban és az ország egyéb városaiban.

Távoznia kellett a miniszterelnöknek, Robert Ficónak, a belügyminiszternek, Robert Kaliňáknak és a hozzájuk közel álló rendőr-főkapitánynak, Tibor Gašparnak. A kulturális miniszter önként adta be lemondását, ahogy a Most-Híd magyar-szlovák kormánypárt egyes (főleg szlovák) tagjai is kihátráltak a koalícióból. Jelenleg több személy is őrizetben van, akiket azzal gyanúsítanak, hogy végrehajtották a kettős gyilkosságot, de a felbujtó kiléte még mindig kérdéses.

Néhány napja azonban a gyilkosság utáni tüntetéseket szervező civil aktivistákat, a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom tagjait egy névtelen feljelentés alapján elkezdte sorra kihallgatni a rendőrség speciális egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes különítménye.

A feljelentés szerint a tüntetések hátterében Soros György áll, és az aktivisták meg akarják dönteni Szlovákia törvényes rendjét. A névtelen feljelentést feladója egyenesen a speciális rendőri egység vezetőjének, Peter Hraškónak küldte el. A rendőrség aztán „korrupció” gyanújával indított eljárást, ami azért is furcsa, mert a beadvány egy szóval sem említi a korrupciót.

A kihallgatás során rendőrök arra próbálták rávenni a Tisztességes Szlovákiáért tagjait, hogy önként mutassák meg magán bankszámláik számlakivonatát, ezt azonban ők elutasították. A kihallgatást végző egyik rendőrtiszt egyébként az egyik aktivistának elmondta, amennyiben rajta múlt volna, a feljelentést egyenesen a szemétbe dobja, de az egység parancsnoka, Peter Hraško arra utasította őket, hogy indítsák meg az eljárást.

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom egyik vezetője, Juraj Šeliga a feljelentésben megfogalmazott váddal kapcsolatban a Sme napilapnak azt mondta, soha nem kommunikált vagy találkozott Soros Györggyel.

A 2018. november 16-ai tüntetés fő szervezői, Karolina Farska és Juraj Šeliga;fotó: KJ.

A DennikN vasárnap megjelent cikke szerint a speciális egység parancsnoka, Hraško valótlan információkat továbbított a rendőr-főkapitánynak, Milan Lučanskýnak. Mindezt valószínűleg azért, hogy a kihallgatások körül ködösítsen.

„Készíttettem egy precízebb elemzést a névtelen feljelentésről. Ennek az áttanulmányozása után megállapítottam, hogy eltérések vannak a NAKA vezetésétől kapott információk, és a valóság között. Nem voltak rendben az időpontok, a felettesek helytelenül ítélték meg a feljelentés után kialakult helyzetet, de további hibák is voltak”

– mondta a rendőr-főkapitány a DennikN napilapnak, és hozzátette, hogy az esetben belső vizsgálatot kezdeményez.

Lučanský ugyanis azt gyanítja, a feljelentés és az azt követő eljárás egy előre meghatározott forgatókönyv szerint valósulhatott meg. Azt is furcsának találta, hogy a korrupcióellenes egység foglalkozik az üggyel, miközben a beadvány egy szóval sem említi a korrupciót.

A két magas rangú rendőrtiszt, Lučanský rendőr-főkapitány és Hraško, a speciális egység parancsnoka közötti konfliktus szempontjából fontos megjegyezni, hogy míg az utóbbi a Kaliňák-Fico garnitúrához tartozik, addig Lučanský pont ennek a garnitúrának a leváltása után érkezett az országos rendőr-főkapitányi posztra.

A Soros-narratíva nem új az aktivisták ellen intézett támadások eszköztárában. Tavasszal ezt a kártyát pont a később lemondani kényszerült miniszterelnök, Robert Fico dobta be, amikor ugyancsak azzal vádolta a Tisztességes Szlovákiáért mozgalmat, hogy a háttérből Soros finanszírozza őket, és meg akarják dönteni a törvényes hatalmat.

Fico a múlt hét elején, az aktivisták kihallgatásának idején az Echo24.cz portálnak adott interjúban pedig a következőket nyilatkozta:

„Ma már tudjuk, hogy a Ján Kuciak meggyilkolása utáni tüntetések szervezői olyan szervezetekből érkeznek, amelyeket Soros pénzel. Mi pedig jól tudjuk, hogy ki kivel találkozott, és ki milyen szerepet játszott abban az időben. Majd minden kiderül, ha világos lesz, hogy ki rendelte meg a gyilkosságot”

– mondta Fico.

Az exminiszterelnök kijelentéseire az aktivisták is reagáltak. Elsősorban azon kíváncsiságuknak adtak hangot, hogy amennyiben például a titkosszolgálat valóban megfigyelte őket, akkor Fico, aki ma „csupán” parlamenti képviselő, hogyan férhet hozzá az ilyen, valószínűleg minősített információkhoz? A tüntetés szervezői emellett arról is beszámoltak, valóban azt tapasztalták, hogy már egy ideje megfigyelik őket.

Az ügyben a múlt héten összehívták a parlament titkosszolgálatokat ellenőrző bizottságát, ahol a szolgálat tagadta, hogy megfigyelnék a Tisztességes Szlovákiáért tagjait. A bizottság magyar tagja, Grendel Gábor, aki az ellenzéki OĽaNO párt színeiben ül a testületben, elmondta, elképzelhető, hogy nem az állami szervek, hanem egyéb szereplők megbízásából figyelték meg az aktivistákat, de hozzátette, ez teljességgel megengedhetetlen.

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom a rendőrségi kihallgatásokra való reakcióként november 16-ára, a ’89-es bársonyos forradalom emléknapjának előestéjére demonstrációt hirdetett Szlovákia közel tucatnyi nagyvárosába. Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés terére a szervezők szerint 18 ezer ember jött ki tüntetni, de külföldi városokban, így például Londonban, Dublinban és még Sydney-ben is utcára vonultak az emberek.

A 2018. november 16-ai tüntetés; fotó forrása: Facebook.

Mindez a gyilkosság utáni napok megmozdulásaihoz képest jóval alacsonyabb létszám, hiszen akkor egyszerre 60 ezren is demonstráltak. Aztán az idő előrehaladtával a megmozdulásokra egyre kevesebb ember látogatott el, a szeptember 28-ai tüntetésen hozzávetőlegesen ötezren lehettek.

Az aktivisták elleni rendőri fellépés azonban újabb lendületet adott a tüntetéseknek. A sajtó és a szervezők becslései szerint az összes helyszín résztvevőit összeadva a múlt héten több mint 20 ezren vonultak utcára.

A rendőrség közvetlenül a tüntetések előtt, múlt csütörtökön állította le a kihallgatásokat. Az aktivistáknak azt mondták, a korrupcióval foglalkozó speciális ügyészség állította le az eljárást. A DenníkN cikke szerint azonban a szóban forgó ügyészi hivatalt a rendőrség csak tájékoztatta arról, hogy a kihallgatásokat megállítják.

Mivel a vád a megmozdulások finanszírozására vonatkozott, a szervezők egy felhívást tettek közzé az interneten, amelyben támogatást kértek szimpatizánsaiktól. Annak a speciális, „transzparens” bankszámlának a tanúsága szerint, ahol minden számlamozgás nyilvános, és amelyen a mozgalom az adományokat kezeli, jelen cikk írásáig több mint 83 000 eurót (több mint 26,7 millió forintot) gyűjtöttek össze. Több ezren küldtek kisebb összegeket a mozgalomnak.

November 17-én, szombaton, a ’89-es bársonyos forradalom 29. évfordulóján immár hagyományosan átadták a Fehér Holló díjat (Biela vrana). Ezt az elismerést minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki valamilyen társadalmilag hasznos és rendkívül bátor cselekedetet hajtott végre. A díjat idén többek közt Ján Kuciak tényfeltáró újságíró kapta posztumusz, de oknyomozó újságírók egy csoportját is kitüntették. A díj kuratóriuma pedig rendhagyó módon köszönetet nyilvánított a Tisztességes Szlovákiáért mozgalomnak. A díjátadón beszédet mondott Szlovákia köztársasági elnöke, Andrej Kiska is.


Kiemelt kép: A 2018. november 16-ai tüntetés Pozsonyban; fotó: KJ.