Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fiatal szlovák aktivistákat hallgatnak ki azért, mert állítólag Sorossal együtt államcsínyt terveztek

Ez a cikk több mint 5 éves.

A szlovák Nemzeti Bűnügyi Hatóság (NAKA) több fiatal aktivistát is kihallgat, miután névtelen feljelentés érkezett ellenük. A feljelentő szerint Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistái államcsínyt szerveztek, és Soros György fizeti őket. A NAKA már kihallgatta a mozgalom legismertebb öt tagját, de további aktivistákat is berendelt kihallgatásra, írja a Paraméter a Denník N értesüléseire hivatkozva.

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom szervezte többek közt a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya gyilkossága miatt kirobbant hatalmas tüntetéseket, amik végül oda vezettek, hogy Robert Fico miniszterelnök márciusban benyújtotta lemondását. Még mielőtt lemondott volna, Fico sorosozással próbálta elhárítani a kormány felelősségét az ügyben: Fico a köztársasági elnököt, Andrej Kiskát vádolta Sorossal való összejátszással, miután az elnök tévés beszédében arról beszélt, hogy új kormány alakítását vagy előrehozott választást tart szükségesnek.

De nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Fico Soros Györgyöt sejtette a háttérben: a Paraméter a volt miniszterelnök októberi interjúját idézi, melyben Fico arról beszélt, hogy a Kuciak-gyilkosságot követő tüntetések szervezőit Soros pénzeli.

„Ma már tudjuk, hogy a Kuciak-gyilkosságot követő tüntetések szervezői olyan szervezetekből származnak, amelyeket George Soros fizet. Mi jól tudjuk, ki kivel találkozott, és milyen szerepet játszott abban az időben. Minden nyilvánosságra kerül, amikor majd kiderül, ki rendelte meg a gyilkosságot”

– mondta Fico az interjúban.

Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány az aktivisták kihallgatásával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a rendőrségnek kötelessége utánajárni minden feljelentésnek – bár ahogy a Paraméter kiemeli, „a rendőrség általában elutasítja a névtelen feljelentéseket, legalábbis azokban az esetekben, amikor azok minden konkrét alapot nélkülöznek. Konkrét személyeket pedig csak akkor idéznek be, ha megfogható gyanú áll fenn velük szemben.”

Ehhez képest a berendelt aktivisták elmondása alapján, bár a vizsgálótiszt azt mondta, ő „kukába dobta volna a feljelentést”, de a Bűnügyi Hatóság igazgatója utasította arra, hogy vizsgálja ki az ügyet.